Povelja Zagrebačke županije zaprešićkoj Udruzi Rubikon

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je 12. lipnja odluku o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 12. srpnja 2023. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se i zaprešićkoj Udruzi Rubikon.

Udruga Rubikon djeluje na području Grada Zaprešića i okuplja korisnike s cijelog područja Zagrebačke županije (Općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Marija Gorica, Luka).  Udruga okuplja djecu s poremećajem iz autističnog spektra i drugim teškoćama u razvoju, roditelje te stručnjake iz područja socijalne skrbi, zdravstvene skrbi i rehabilitacije osoba s invaliditetom na području Grada Zaprešića i okolice. Udruga ima opremljenu senzornu sobu u kojoj provodi radnu i senzornu terapiju. Njenim zalaganjem osnovano je prvo posebno razredno odjeljenje pri osnovnoj školi u Republici Hrvatskoj za djecu s autizmom (2013. škola Antun Augustinčić u Zaprešiću), a 2017. osnovano je još jedno posebno razredno odjeljenje pri osnovnoj školi Ljudevit Gaj u Zaprešiću. Od 2013. godine udruga u senzornoj sobi provodi senzornu, a od 2018. i radnu terapiju. S obzirom na to da je Udruga Rubikon prva u Republici Hrvatskoj započela provoditi program inkluzivnog obrazovanja u osnovnim školama Grada Zaprešića za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, udruga je ostvarila suradnju s Gradom Zaprešićem, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom.

Ruža Franjičević, predsjednica Udruge se u razgovoru za Zfm zahvalila Gradu Zaprešiću “što su nas prepoznali i što su nas prijavili za nagradu u Županiji. Hvala i Županiji što su nas izabrali i nagradili, da znamo da radimo pravi posao i da idemo pravim putem. Hvala im puno.”

Predsjednica Udruge Rubikon se prisjetila i samih početaka: “Mi smo osnovali udrugu da bi se okupili roditelji i djeca negdje prije deset godina, ove je godine deseta godišnjica Udruge, kada je trebalo upisati troje ili četvero djece u prvi razred osnovne škole. I tada smo bili u Gradu gdje su nam rekli da bismo trebali imati udrugu. Što je to udruga?! Kako se vodi udruga?! Nismo to tada znali pa smo informacije tražili normalno preko interneta. A tko će voditi udrugu?! Tako smo se dogovorile nas tri mame i mi smo vodili udrugu kako smo najbolje znali.”

Problem prostora za Udrugu je ubrzo i riješen: “Dobili smo prostor odmah u Crkvi Marije Kraljice apostola i malo pomalo. Evo, dobili smo i prije pet godina i dva terapeuta, radnog terapeuta i kinezioterapeuta. Naše projekte je vodila tajnica Janjica Tomić, isto mama djeteta s autizmom, i od osam ili deset djece s početka sada imamo šezdeset i troje djece u Udruzi, a oko 40 ih dolazi redovno.”

Ruža Franjičević se prisjetila i priznanja Grada Zaprešića: “Prije dvije godine nam je Ivona Miletić rekla da će nas prijaviti da dobijemo nagradu Grada Zaprešića za zasluge za djecu s autizmom. Ja sam joj tad rekla da nas ne prijavi da se ne osramotimo. Nismo mi ništa napravili. Nama djeca dolaze u udrugu i to je sve. I onda smo saznali da smo mi prvi u Hrvatskoj upisali djecu u prvi razred, u poseban razred u osnovnoj školi. Nagovaranjem, zvanjem i čitanjem zakona nas dvije mame smo to uspjele. Tada nisam mislila da je to nekakav uspjeh, dok nam kasnije nisu rekli “Pa vi ste prvi u Hrvatskoj koji su to napravili”. Nakon osam godina moj sin prvi izlazi iz osmog razreda, i što sad s njim dalje?! Mama Janjica, naša tajnica, je pronašla zakon da djeca mogu ići u dalje u osnovnu školu. U zakonu piše da djeca koja nisu sposobna ići u srednju školu po normalnom programu, imaju pravo ostati u osnovnoškolskom obrazovanju do dvadeset i prve godine. Toga smo se mi zakona zadržali, pronašli prostor u Školi Ljudevita Gaja, i onda smo napravili zamjenu da djeca idu u Augustinčić do osme godine, a naša odgojna skupina do dvadeset i prve godine bude tu u Ljudevita Gaja. Teškom mukom smo i to postigli, a onda smo kasnije saznali da je i to isto bilo prvo u Hrvatskoj. Jedva smo to dobili. Tu je bilo zivkanja, pisanja mailova svima, tužakanja od pravobraniteljice do Ministarstva.”

Predsjednica Udruge Rubikon pohvalila je ulogu Grada Zaprešića i prokomentirala priznanje Zagrebačke županije: “Grad je uvijek bio uz nas i oni su sve pokušali što je bilo u njihovoj moći, i na kraju je i Ministarstvo pristalo i to smo osnovali. Iz Grada su nas zvali i javili da će nas prijaviti u Županiju za istu tu nagradu. Jučer je javila tajnica Janjica da smo dobili tu nagradu i baš smo sretni i iznenađeni. Samo radimo svoj posao. Ja baš ne smatram da smo nešto specijalno napravili osim te osnovne stvari da se djeca školuju u svojoj sredini, da imaju terapije i što nam je drago da su nam djeca i roditelji zadovoljni s Udrugom i sa školom. Surađujemo i s vrtićima i ako je negdje kakav problem uskačemo koliko možemo. Sad su problemi s upisom u osnovne škole jer je nažalost jako puno djece, pa se škole malo ograđuju da ne bi više primali djecu s autizmom ili drugim teškoćama jer ih je previše. Ove godine nam se dvoje djece javilo da ih ne žele primiti, pa ćemo vidjeti sad što valja napraviti.”