Održana preventivna akcija posvećena sigurnosti biciklista u prometu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Preventivna akcija Sigurnost biciklista u prometu održala se u utorak, 13. lipnja na Trgu Ivana Pavla II. Akciju su zajedno realizirali Policijska postaja Zaprešić, Grad Zaprešić, Crveni križ Zaprešić, i BK “Bumbar”. Zaprešićki su učenici učili osnovna pravila sigurne vožnje biciklom, upoznali su se s pružanjem prve pomoći te isprobali vožnju biciklističkim poligonom.

Akciju je posjetio i Alan Labus, zamjenik zaprešićkog gradonačelnika, te je tom prilikom izjavio: “Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas okupili učenike naših osnovnih škola na glavnom gradskom trgu. Tema je sigurno prometovanje, osobito na biciklima. Zahvaljujem našem biciklističkom klubu Bumbar koji je postavio poligon, Crvenom križu koji je educirao djecu kako treba previjati rane kada se dogodi neka nezgoda u prometu, odnosno kako spašavati vitalne znakove života. Uz to se uključila i naša policijska postaja koja je, dakako, upoznala učenike s vertikalnom i horizontalnom prometnom signalizacijom, sigurnim prometovanjem i uputila na važnost upravo tog aspekta sigurnosti za sve sudionike u prometu. Kada to stavite u kontekst ne tako dobre statistike proteklih deset godina, gdje je prosjek poginulih u prometu Hrvatske između 200 i 250, a u većini zemalja Europske unije je između 150 i 200, atome pridodate i podatak da imate nekoliko tisuća teško ozlijeđenih u prometu ili nekoliko desetaka tisuća lakše ozlijeđenih, onda je jako važno raditi na edukaciji.”

Dubravka Petrović iz Policijske postaje Zaprešić je o samoj akciji rekla: “Danas smo odlučili provesti jednu preventivno edukativnu aktivnost “Sigurnost djece kao biciklista u prometu”. Inicijator je bila policijska postaja Zaprešić, a u tome nam se pridružio Grad Zaprešić, Biciklistički klub Bumbar i Crveni križ grada Zaprešića, Policijska postaja Zaprešić educira djecu o pravilnom ponašanju u prometu prilikom vožnji biciklom. Ono što su djeca danas naučila je reći roditeljima da ne smiju na cestu ići dok ne navrše četrnaest godina. Tek s četrnaest godina smiju samostalno upravljati biciklom, a isto tako djeca od devet godina u pratnji osobe starije od 16 godina smiju upravljati biciklom na cesti, i ovom prilikom apeliramo na roditelje da paze na svoju djecu i da inzistiraju da djeca nose biciklističku kacigu, a u uvjetima smanjene vidljivosti da nose reflektirajući prsluk. Ova prometna edukacija je bitna za povećanje sigurnosti prometa na cestama i da naši najmanji budu što sigurniji kada upravljaju biciklom i koliko vidimo povratno, djeca su oduševljena današnjom našom aktivnošću.”

Na upit o broju nesreća u kojima su djeca biciklisti Dubravka Petrović je rekla: “U zadnje vrijeme, prema našim podacima, nemamo toliko zabilježenih slučajeva gdje bi djeca bila u prometu kao unesrećeni, tako da se djeca ipak pridržavaju prometnih propisa zahvaljujući roditeljima jer su roditelji njihov uzor i oni, naravno, njih oponašaju. Ako roditelj se neće pridržavati prometnih propisa, neće se niti dijete.”

Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl. Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, i djeca kao i svi ostali biciklisti noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili druge dijelove odjeće s reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Bicikli moraju biti tehnički ispravni s ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise.