FKVKZ organizira besplatne Ljetne filmske radionice

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

I ovog ljeta nakon završetka školske godine Foto kino video klub Zaprešić organizira Ljetne filmske radionice koje su namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.

Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Iz FKVKZ-a su objavili kako nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.

Radionice započinju u ponedjeljak, 26. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 8. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.

Dodajmo kako je nedavno održan i četrnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem je film „Različitost spašava“ Brune i Ivora Benčića osvojio dvije vrijedne nagrade te tako povećao broj nagrada koje je FKVKZ osvojio na festivalima.

Ovogodišnji stručni žiri u sastavu Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb, je između 97 filmova u službenoj konkurenciji VAFI sekcije odlučio da prva nagrada u MINI kategoriji ide filmu „Različitost spašava“ grupe autora iz FKVK Zaprešić, a i članice žirija Plavog VAFI-ja, u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim tajnica Hrvatskog filmskog saveza i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić prvu nagradu su također dodijelile filmu „Različitost spašava“ FKVKZ-a. Kako su objavili nakon dodjela nagrada, smatraju kako ovaj film mlade autorice i autora na duhovit i dječje razigran način progovara o temama različitosti, tolerancije, pravu djeteta na izražavanje svojeg mišljenja i važnosti participacije u donošenju odluka koje utječu na njihov život.

Dodajmo i kako je nedavno i 16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte objavio popis nagrađenih filmova, a FKVKZ je tu sudjelovao s animiranim filmom “Život glista” s kojim su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt također osvojili jednu od nagrada.