Datumi darivanja krvi u Vršilnici do kraja godine

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Crveni križ Zaprešić je objavio raspored dobrovoljnog darivanja krvi do kraja ove godine. Utorak je i dalje dan u tjednu u kojem će se organizirati buduće akcije darivanja u Zaprešiću, a datumi su 11. srpnja, 8. kolovoza, 5. rujna, 10. listopada, 7. studenog te 12. prosinca. Mjesto darivanje je i dalje Vršilnica, Aleja Đure Jelačića 1, od 11:30-18:30 sati, dok je pauza od 14:30-15:15 sati.

Na darivanje krvi u lipnju pristupilo je čak 140 dobrovoljnih darivatelja i darivateljica od kojih je sakupljeno 115 doza krvi te su došla tri nova darivatelja, objavio je Crveni križ Zaprešić. Slične brojke bilježe se na zaprešićkim darivanjima iz mjeseca u mjesec (na primjer u ožujku su prikupili 123 doze krvi), a na godišnjoj razini broj darivanih doza prelazi 1000. 2021. godine se tisućita doza krvi u Zaprešiću prikupila već na darivanju u studenom.

Crveni križ Zaprešić, kao i ostala gradska društva Crvenog križa koja djeluju na području Zagrebačke županije, redovito svakog mjeseca organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Krv može dati svaka zdrava osoba:
– starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70)
– tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
– tjelesne temperature do 37 stupnjeva
– uz odobrenje liječnika

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. Konačnu odluku o mogućnosti darivanja donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s dobrovoljnim davateljem prije samog čina davanja krvi, objavilo je Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije.