Izložba “Mjerica svih stvari” u Vršilnici

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Otvorenje izložbe Mjerica svih stvari Ivane Filip održat će se u ponedjeljak, 12. lipnja, u 20 sati u Vršilnici. Na otvorenju izložbe autorica će održati stručno vodstvo kroz postav.
Ivana Filip hrvatska je umjetnica, aktivistica te radi i na umjetničkim istraživanjima. Njezina praksa proizlazi iz vizualne umjetnosti i proteže se kroz multidisciplinarne i interdisciplinarne radove, preko performansa, rada uživo, videa, fotografije i mješovitih medija.

Izložba Mjerica svih stvari je multidisciplinarna izložba radova nastalih u razdoblju od 2020.-2022. godine u tehnici videa, digitalnog kolaža, fotografije, skulpture, crteža i kombiniranih medija. Radovima je autorica prikazala svoje viđenje suživota sa životinjama kroz koncepte slobode i jednakosti. Teorijsku podlogu svojoj praksi Ivana nalazi kroz radove koji se bave ovim pitanjem kao npr. Donna Haraway kroz koncept significant other i kin, Bruno Latour kroz Actor Network Theory, Una Chaudhuri kroz koncept zooesis. Haraway razmišlja o životinjama kao našim članovima obitelji. Bruno Latour govori o jednakoj raspodjeli agencije ili djelovanja u svakodnevnm postojanju. Una Chaudhuri razvija narative u kojima životinje predstavljaju sebe same, za razliku od stalnih metafora u kojima ih koristimo unutar umjetnosti i kulture, kao atribute ljudskih kvaliteta ili materijal za stvaranje.

Izložbu je moguće besplatno posjetiti do 25. lipnja i to od ponedjeljka do petka od 16 do 20 sati. 

Za sve zainteresirane organizirana je i besplatna radionica koja će se održati u srijedu, 14. lipnja, u 17 sati u Vršilnici. Dolazak na likovnu radionicu je potrebno prijaviti na e-mail: galerija.razvid@gmail.com najkasnije do 13. lipnja.