Hoće li porez u Zaprešiću rasti?

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Ministarstvo financija Republike Hrvatske priprema prijedlog nove porezne reforme, a prema najavama reforma bi trebala sadržavati ukidanje prireza i dodatnih stopa poreza na dohodak kroz manje opterećenje bruto primanja pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup te malenim povećanjem osnovnog osobnog odbitka. Ukidanjem prireza bi lokalne samouprave izgubile dio prihoda zbog čega bi im se prepustilo individualno odlučivanje o stopi poreza na dohodak. Plan Vlade je trenutno u fazi izrade, a doživljava velik broj kritika od strane gradonačelnika većih gradova te oporbe.

Na pitanje hoće li u Zaprešiću rasti porez na dohodak predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Željko Turk nije znao sa sigurnošću odgovoriti te je rekao kako će on predložiti ili stari iznos prireza kroz povećanje poreza ili ukidanje tog dohotka, ovisno o tome kakvu će točno reformu Vlada predložiti te koliko će rasti ostvareni prihodi od poreza na dohodak u Zaprešiću za 2023. godinu. 

“Ovoga trenutka nema razloga za poskupljenje javnih usluga ovdje u našem gradu i ne vjerujem da će ono u vremenu koje je pred nama i doći”, komentirao je Turk.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio da će se kroz iduća dva tjedna sastati s ostalim članovima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj te da će onda raspravljati o ovoj važnoj temi.