Ministar Bačić obišao potresom pogođena područja u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE

U tijeku je cjelovita obnova prometnica i zgrada u Zaprešiću stradalih tijekom potresa 2020. godine. Tim povodom potresom pogođena područja obišao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. U obilasku su sudjelovati i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Trenutno su u postupku obnove Pučko otvoreno učilište, prometnice te su s obnovom započele i privatne stambene zgrade, dok je obnova zgrade suda najavljena u nadolazećim danima. 

„Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku i županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće“, izjavio je Bačić.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
U tijeku je cjelovita obnova objekta, a radovi će obuhvatiti statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Završetak radova planiran je za proljeće 2024. godine, a ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 3.102.395,64€. Sredstva je osigurala Zagrebačka županija kroz natječaj u okviru decentraliziranih sredstava za obnovu od potresa.

ZGRADA SUDA
U pripremi je postupak javne nabave za potpunu obnovu zgrade javne namjene u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar koju će u cijelosti, iznosom od 4.341.415,93 €, financirati Zagrebačka županija koja je u istoj zgradi imala i urede svoje ispostave.
Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije koji je raspisan u travnju prošle godine.

OBNOVA OŠTEĆENIH PROMETNICA
Na području Zaprešića i pripadajućih naselja odvija se opsežna obnova oštećenih prometnica.
Grad Zaprešić je nositelj obnove ulica i klizišta na 17 lokacija za što su iz Fonda solidarnosti EU dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5.158.229,11 €.
Radovi u nadležnosti Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije obuhvatit će sanaciju četiriju mostova, jednog klizišta te osam kilometara cesta. Ukupna vrijednost radova u iznosu od 2.994.409,21 € također je financirana sredstvima Fonda solidarnosti EU.

REKONSTRUKCIJA VODOVODA
U sklopu projekta „Rekonstrukcija vodovoda na području aglomeracije Zaprešić“ zaprešićka Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. rekonstruira vodovod na 8 lokacija u ukupnoj duljini od 3.450 m. Rekonstruirano je 100% cjevovoda, 98% kućnih priključaka, 60% AB komora, a u pripremi je asfaltiranje. Projekt vrijedan 1.155.387,88 € financira se sredstvima Fonda solidarnosti EU, a u potpunosti će biti završen do kraja lipnja.

STAMBENE ZGRADE
Na području Grada Zaprešića, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za konstrukcijsku samoobnovu višestambenih i stambeno poslovnih zgrada isplatilo je na račune pričuva ukupni iznos od 2.492.029,57 €.
Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a za sad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na adresi Trg žrtava fašizma 17. Po provedenom natječaju izabran je izvođač radova za zgradu na broju 13, a u tijeku je izbor izvođača za brojeve 2, 3, 15 i 16.
Sredinom godine očekuje se raspisivanje natječaja i za energetsku obnovu objekata koji obave konstrukcijsku obnovu. U pripremi je potrebna dokumentacija kako bi stambene zgrade na Trgu žrtava fašizma bile spremne za prijavu na natječaj.

Izvođač radova kod privatnih stambenih zgrada nije Grad Zaprešić, ali kako je gradonačelnik Turk naglasio, Grad plaća i nastavit će plaćati najamnine za 70-ak stanara čije su zgrade oštećene u potresu i to sve do njihovog useljenja u obnovljene zgrade.