24. svibnja u knjižnici se održava predavanje o bezglutenskoj prehrani

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Gradska knjižnica Ante Kovačića u Zaprešiću 24. svibnja organizira predavanje o bezglutenskoj prehrani i životu s celijakijom. Predavanje će održati predsjednica Udruge CeliVita – Život s celijakijom Amalija Jurjević Delišimunović, pa u srijedu od 18.30 sati možete saznati koje su razlike između tri glavna oblika nepodnošenja glutena, kada i kome je bezglutenska prehrana zaista potrebna, koji se mitovi vežu uz bezglutensku prehranu i jesu li oni utemeljeni te kako je živjeti s ograničenjima koje sa sobom nose celijakija i stroga bezglutenska prehrana.

Celijakija je česta, kronična, doživotna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama (pšenica, raž, ječam). Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari. Bolest ima brojne i različite oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simptoma, osobito u odrasloj dobi i zato je često neprepoznata.

Ministarstvo zdravstva je objavilo kako prema svjetskim podacima u oko 9 od 10 oboljelih ova ozbiljna bolest nije prepoznata. Prema europskim podacima o učestalosti bolesti, u Hrvatskoj ima najmanje 45 tisuća ljudi kojima prijete brojne komplikacije neliječene celijakije. Jedino ispravno liječenje celijakije je striktna doživotna bezglutenska prehrana.