Komunalno Zaprešić prvo u Hrvatskoj nabavilo električnu čistilicu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Komunalno poduzeće Zaprešić prvo je Komunalno poduzeće u Hrvatskoj koje je nabavilo 100% električnu čistilicu proizvedenu u Hrvatskoj. Električna čistilica koštala je oko 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, a 40% iznosa subvencionirano je iz Fonda za zaštitu okoliša koji je krajem 2021. godine objavio Javni poziv o sufinanciranju nabave komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva. Električna cestovna čistilica LYNX Charge proizvod je hrvatske tvrtke RASCO napravljen u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ova čistilica ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi, a korisnicima omogućava rad od gotovo 8 sati bez napajanja.

“Takav je trend u Europi i u svijetu da se sve više napuštaju fosilna goriva, a sve više ide prema alternativnim izvorima energije. Pa evo, ovo je jedan korak Komunalnog Zaprešić u tom smjeru pa iskorištavam priliku da napomenem da je ovo samo početak. Dakle, Komunalno je sad u pripremi projektne dokumentacije za ugradnju solara na svoje objekte. Pripremamo se da budemo energetski što neovisniji i da naš otisak CO2 u Zaprešiću bude što manji”, objasnio je direktor Komunalnog Zaprešić Domagoj Mikuš.

“Sad imamo tri male čistilice i jednu veliku kamionsku čistilicu. Ovo je prva na električni pogon i to prva u Hrvatskoj, što nam je iznimna čast. Ovo nije prvo električno vozilo u našem poduzeću, naša radna jedinica ima i električne tricikle, imamo četiri električna tricikla. Na čistilici imamo još jednu veliku stvar, a to je treća četka koja će nam pomoći u skidanju korova s vrha nogostupa i s rubnjaka, tako da je to jedna prednost koju do sad nismo imali, a mislim da će nam uštedjeti jako puno vremena i novaca”, izjavio je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica Komunalnog Zaprešić.