Komunalno Zaprešić kreće sa sadnjom cvijeća po gradu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Komunalno poduzeće svake godine dolaskom toplijeg vremena kreće sa sadnjom bilja na više lokacija u gradu. Sadnja kreće tradicionalno oko 10. svibnja, ovisno o vremenskim prilikama. Biljke kojima vrtlari ukrašavaju grad uzgojene su u rasadniku Komunalnog koji je napravljen 2017. godine. Rasadnik je krenuo s 3000 maćuhica, dok danas ima oko 17 tisuća proljetnica i 17 tisuća jesenskog bilja. Svake godine se nabavljaju nove vrste cvijeća, grmlja i drveća ovisno o potrebama grada, ali i o tome kako koja vrsta uspije u rasadniku. Rasadnik je smješten na zelenoj površini unutar lokacije pročistača otpadnih voda (CUPOV Zaprešić) u blizini jezera Zajarki. Sastoji se od plastenika koji zauzima 340 metara kvadratnih i vanjskog prostora koji je privremeno zauzeo oko 200-300 metara kvadratnih zbog radova koji se odvijaju na pročistaču voda. Uzgajanjem vlastitog bilja Komunalno je osiguralo velike novčane uštede.

Biljke uzgojene u zaprešićkom rasadniku mogu se vidjeti na puno lokacija, primjerice grmlje na Zajarkima ili uz Gradsku knjižnicu Ante Kovačića. Većina građana pozitivno reagira na cvijeće u gradu, no Komunalno ima problema s nesavjesnim vlasnicima pasa koji uništavaju biljke te s građanima koji kradu cvijeće pa čak i grmove.

“Građanima bih poručila da su biljke zapravo naše. Znači, to nije više ni moje, niti od Komunalnog, nego naše i što ćemo više čuvati gradske površine, to će nam grad biti ljepši. Cvijeće nije tamo zato da bih ja imala posao, nego je tamo da nam svima popravi dan kad pogledamo na lijepu cvjetnu gredicu, da nam svima izmami osmjeh na lice jer nam je svima ljepše vidjeti da je gradska površina i uređena i čista”, izjavila je agronomkinja Lucija Fišić, voditeljica rasadnika.