Zaprešićki vatrogasci održali Dan otvorenih vrata

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Svake godine 4. svibnja, na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogasaca. Tim povodom u zgradi Komunalnog održao se Dan otvorenih vrata Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića i Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića. Zaprešićki vatrogasci su svoja vrata od 8 do 15 sati otvorili za sve zainteresirane posjetitelje među kojima se našlo i 500-tinjak djece. Ove godine vatrogasci su pripremili brojne zabavne i edukativne igre za posjetitelje te su izložili vatrogasna vozila te mini kanader koji su izradili od recikliranog otpada kojeg su dobili od Komunalnog poduzeća.

Samo neke od igara bile su rukovanje vatrogasnim crijevom i gađanje meta, prolazak kroz tunel i spašavanje vatrogasnog medvjedića, poligon s preprekama te spuštanje niz vatrogasnu šipku. Igre su provodili mladi članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva pod nadzorom starijih kolega.

Osim igara svi posjetitelji imali su se prilike upoznati s vatrogasnom opremom i vatrogasnim vozilima te čuti više o načinu korištenja opreme. U cijelom događanju sudjelovao je veći broj vatrogasaca koji je odgovarao na sve upite posjetitelja, dok je grupa vatrogasaca bila dežurna u slučaju stvarne intervencije na području Zaprešića.

Danom otvorenih vrata koji se održava već nekoliko godina vatrogasci nastoje mlade, posebice djecu, upoznati i zainteresirati za ovo plemenito zanimanje.

“Pa ja ću reći da je jako veliki odaziv mladih, što me i veseli. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi imamo 25 vatrogasaca i računovotkinju, a u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu imamo 300 dobrovoljnih članova, a 137 od njih su operativni, znači idu van na vatrogasne intervencije. Uz sve to imamo još i 60-ero djece, odnosno mladeži ispod 16 godina koji se bave ovim plemenitim poslom”, objasnio je Željko Barun, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića.

Osim velikog broja dobrovoljnih vatrogasaca, krajem prošle godine Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića dobila je i K-9 tim, točnije ima psa koji se trenutno školuje za pretragu nestalih osoba ispod ruševina. Radi se o dvogodišnjoj springer španijelki Ariji koja pod vodstvom vatrogasca Manuela Brkovića i u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Prečko i Vatrogasnom zajednicom grada Zagreba trenira kako bi bila spremna pomoći u kriznim situacijama poput potresa.