Osnivanje nove poslovne zone u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na 13. sjednici Gradskog vijeća donesena je Odluka o osnivanju poduzetničke zone Falečnjak. Gospodarska zona nalazit će se na zemljištu pokraj željezničke postaje Novi Dvori koje je trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske. Kako bi se ovaj projekt ostvario, Grad Zaprešić prvo mora dobiti privolu za prijenos vlasništva od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da bi dalje mogao raspolagati sa zemljištem.

“Bilo je pitanja kako ćemo komunalno opremiti taj prostor, koliko će biti velike parcele te ima li interesa za taj prostor, no preuranjeno je u ovom trenutku govoriti o tome. Postupak je poprilično kompleksan, kompliciran i prvo moramo ishoditi privolu države da ona to prenese u vlasništvo jedinice lokalne samouprave, a onda ćemo dalje raspravljati oko toga koje ćemo gospodarske djelatnosti favorizirati te hoće li to biti proizvodnja ili nešto drugo na tom prostoru”, izjavio je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

Nije poznato ni točno vrijeme kad bi se moglo očekivati da Grad dobije zeleno svjetlo od države te krene u postupak, no očekuje se da će se to neće desiti prije razdoblja od 6 mjeseci do godine dana.

“Postoji mogućnost širenja te zone u nekom budućem periodu nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa vezanih uz povrat zemljišta. Pozicija je idealna zato jer imamo kolodvor Novi dvori, a blizu je i pristup autocesti preko West Gate-a. Izgradnjom Istočne obilaznice Zaprešića i spojem na Svetu Nedelju ili Samobor mostom preko Save dobivamo zapravo jedan vrhunski prometni koridor i gospodarsku zonu koja je doslovno za dvije minute prometno povezana s autocestom. Blizu su okolni gradovi, a ono što smatram jednom od najvećih prednosti je ta željeznička pruga jer  svi znamo da je prijevoz željeznicom iznimno bitan”, objasnio je Matija Teur, predsjednik Gradskog vijeća.