Na trgu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava svake godine 2. travnja te proslave desetog rođendana Udruga Rubikon  organizirala je manifestaciju za djecu na Trgu Ivana Pavla II. Na manifestaciji su sa svojim plesnim i pjevnim točkama nastupili vrtićanci iz vrtića Maslačak i Vrtuljak te učenici nižih razreda Područne škole Pojatno i Osnovne škole Antuna Augustinčića. Ovom manifestacijom te programom predavanja tijekom travnja Udruga Rubikon pokušala je dodatno osvijestiti javnost, posebice djecu i mlade, da postoje djeca koja su drugačija te ona trebaju našu podršku. Udruga Rubikon na sceni je već deset godina, a sve je počelo 2013. godine kad su se udružili roditelji djece s autizmom te stvorili inicijativu za osnivanje posebnog razrednog odjela. Prvi posebni razredni odjel u Zaprešiću, ali i u Republici Hrvatskoj, osnovan je 2013. godine, a danas u Zaprešiću postoji još jedan razred za djecu s autizmom te odgojna skupina u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja.

“To je sve počelo s nas par roditelja koji smo se okupili jer nismo željeli da naša djeca idu na školovanje u Zagreb. Znači dijete koje ima autizam, ima dosta senzornih poteškoća i njemu svako putovanje, svaki semafor, svaka udaljena vožnja, sve za njega predstavlja jedan veliki izazov koji može izazvati nepoželjna ponašanja, tako da smo željeli da djeca imaju pravo na školovanje u lokalnoj sredini”, objasnila je Janica Tomić, tajnica Udruge Rubikon.

Nakon što napune 21. godinu života, osobe s autizmom napuštaju program obrazovanja. Iz Udruge Rubikon su istaknuli kako su za osobe s autizmom cjeloživotno obrazovanje i skrb ključni te naveli kako će se boriti za pravo na radionice i psihosocijalnu podršku za osobe s autizmom nakon završetka obrazovanja.

Na manifestaciji su se svi zainteresirani imali prilike upoznati s radom Rubikona te kupiti proizvode s kojima se podržava njihov rad.

“Mi smo uspjeli u ovih deset godina oformiti posebna odgojno-obrazovna odjeljenja u  Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, odnosno specijalni razred u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića. Također pomažemo u svim onim aktivnostima u udruzi kako bi se toj djeci i mladima pomoglo, osobito kod financiranja kineziologa i terapeuta koji su uključeni. To su iznosi na godišnjoj razini između 10 i 15 tisuća eura, a u novim okolnostima u kojima ćemo uređivati naše stare škole te graditi novu osnovnu školu dakako da računamo na to da osiguramo uvjete i za djecu s poremećajem iz spektra autizma”, komentirao je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

Manifestacija je završila puštanjem plavih balona koji su simbol na to da je autizam gotovo pet puta češći kod dječaka nego kod djevojčica.