U subotu 22. travnja preventivni zdravstveni pregledi u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

U sklopu projekta KardioPRotect, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nakon zimske stanke nastavlja s preventivnim zdravstvenim pregledima kojima je cilj spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava.
U subotu 22. travnja akcija mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i utvrđivanje indeksa tjelesne mase, održat će se od 7 do 13 sati na prostoru tržnice u Zaprešiću. Uz preventivni pregled svi koji to žele moći će dobiti savjet liječnika.
Godišnje u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire više od 20.000 ljudi, što je iznad europskoga prosjeka na 100.000 stanovnika. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.
Osim preventivnih pregleda, projekt KardioPRotect obuhvaća edukaciju stanovništva Zagrebačke županije putem promotivnih radijskih emisija i radio spotova, kao i edukativnih članaka na društvenim mrežama.
Ukupna vrijednost projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” iznosi 44.561,34 eura, a intenzitet potpore je 100%. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.