Riješen problem auto otpada ispod zaprešićkog mosta

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Tijekom prošlog tjedna uklonjeno je oko 120 automobila koji su se nalazili na auto otpadu ispod mosta HŽ Raduš koji se nalazi na ulazu u Zaprešić te kojim prolazi autocesta A2. Naime, ispod mosta se nalazi Auto otpad Tomi koji trenutno ima oko 1400 automobila te otpad odlaže na zemljištu koje ima u vlasništvu te zemljištu koje je uzelo u najam. Problem je nastao nedavno kad je Auto otpad Tomi počeo odlagati automobile izvan svog zemljišta što je uzrokovalo negodovanje građana. To se desilo, kako tvrde, zbog toga što CIOS, najveća grupacija za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, nije zadovoljio europske ekološke standarde te samim time nije mogao preuzimati auto otpad od niti jedne tvrtke, pa tako ni od Auto otpada Tomi. Niti jedna druga tvrtka s ovog područja osim CIOS-a  nije ovlaštena za preuzimanje tolike količina otpada zbog čega je došlo do kolapsa u sustavu odlaganja auto otpada. Naime, na Auto otpad Tomi mjesečno pristiže između 20 i 50 automobila uglavnom iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije i Zagreba, a imaju potpisan i ugovor s Komunalnim poduzećem Zaprešić koje im isporučuje nepropisno odložene automobile s javnih površina. Problem je riješen tijekom prošlog tjedna kad je otpremljen višak automobila CIOS-u koji je 10. travnja ponovno dobio državnu koncesiju za odvoz otpada na pet godina. 

Građanima Zaprešića je osim odlaganja otpada izvan granica zemljišta zasmetala i sama estetika Auto otpada Tomi, s obzirom na to da se on nalazi na samom ulazu u Zaprešić. Iz Auto otpada su najavili kako će kroz narednih nekoliko mjeseci cijeli svoj posjed ograditi panel ogradom kako bi poboljšali estetiku te umanjili krađe i vandalizam. Posjed će biti zaštićen i video nadzorom, a zbog koncesije koju je CIOS dobio na pet godina smatraju kako više neće biti problema s gomilanjem auto otpada.

“Na tehničkim pregledima sve manje starijih vozila prolazi i to je postao generalni problem. To nije problem Zaprešića i Auto otpada Tomi, nego svih i svi te stare automobile nekud moraju maknuti. Ako je neki sitni kvar, to promijenimo, napravimo, prodajemo ga kao cjelovito vozilo, a ako je vozilo dotrajalo skinemo 30 do 40 posto dijelova i pripremimo ih za prodaju, a iz ostatka vozila izvadimo opasne medije – ulje, rashladnu tekućinu, akumulatore, elektronički otpad i to sve predajemo dalje našim kooperantima koji zbrinjavaju otpad. Ostatak vozila odvozi CIOS na obradu”, objasnio je postupak Nenad Hlašć, direktor Auto otpada Tomi.

Auto otpad Tomi osim otkupljivanja starih automobila vrši i usluge prikupljanja štetnih tvari iz automobila pa tako građani mogu besplatno zbrinuti, primjerice, ulje iz automobila koje će biti pohranjeno u spremnike na zelenom otoku te kasnije predano kooperantima koji se bave zbrinjavanjem štetnih tvari. Iz Auto otpada su naglasili kako je vrlo važno ne odlagati takve tvari u prirodu ili kanalizaciju.