Otvorena izložba grafita

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Izložba pod nazivom Realizam, Kubizam, Vandalizam otvorena je u subotu, 15. travnja, u Gradskoj kavani u Zaprešiću te je svi zainteresirani besplatno mogu pogledati do 13. svibnja. Autor izložbe Igor Limani poznat pod umjetničkim pseudonimom Lima ovom izložbom prezentirao je svoja umjetnička djela stencil arta.

Stencil art je forma grafiti umjetnosti koja se služi isključivo sprejem i ručno rezanim šablonama. Zadnjih godina neki od vodećih predstavnika ove umjetnosti kao što su Britanac Banksy i francuski umjetnik Blek Le Rat prometnuli su se u sam vrh svjetskog mainstreama prenoseći svoj izražaj s ulice do najpoznatijih umjetničkih galerija. Londonski Christie’s 2021. godine prodao je Stencil art sliku koju potpisuje Banksy za 27,5 milijuna eura.


Grafiti su godinama marginalizirani kao forma umjetnosti i kategorizirani kao vandalizam koji uneređuje naše ulice i pročelja zgrada, no umjetnik prihvaćanjem ovog epiteta pokazuje da sprej može služiti i za stvaranja umjetničkih djela. Lima je iz tog razloga naslovom ove izložbe želio izjednačiti grafiti umjetnost s drugim velikim umjetničkim pravcima.