Područna škola Pojatno predstavila projekt inkluzije djece s autizmom

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Učenici trećeg razreda Područne škole Pojatno Osnovne škole Kupljenovo predstavili su projekt inkluzije djece s autizmom pod nazivom Posebno prijateljstvo. Posebno prijateljstvo prezentirale su četiri učenice u prostorijama Gradske uprave, dok je projekt napravio cijeli treći razred kroz prethodnih par mjeseci. Projekt je nastao zbog potrebe učenika za međusobnim razumijevanjem, boljim slaganjem te inkluzijom učenika s teškoćama.

“Nitko zapravo ne pripremi učitelje na ono što ih očekuje. Roditelji su isto tako nepripremljeni. Svi smo zapravo u nekakvoj situaciji da se snalazimo. Radimo ono što najbolje znamo i po sluhu uz pomoć koju uspijemo naći. Ja sam imala sreće pa sam naletjela na kvalitetne edukacije. Naravno da smo to sve sami morali financirati jer sustav takve podrške za učitelje još uvijek ne postoji, ali snašli smo se uz veliku podršku roditelja i učenika koji su stvarno prekrasni od prvog dana”, komentirala je situaciju učiteljica Danijela Lacković.

Projekt se sastojao od ankete o zadovoljstvu situacijom u razredu koja je provedena među svim učenicima trećeg razreda te od kreiranja javnih politika koje bi mogle pospješiti odnose među učenicima. Učenici su formirali probleme i rješenja te primijenili strategiju inkluzije učenika s teškoćama. Jedna od učenica, Lyra Bešić, objasnila je situaciju u razredu kakvu su učenici imali prije i nakon provođenja projekta:

“Mi  jedni druge nismo uopće razumjeli, neki bi se igrali drugačije, primjerice vukli bi se po podu, što mi drugi nismo razumjeli pa smo odlučili napraviti ovaj projekt i proučavati osobe s teškoćama. Oni zapravo ni nas nisu shvaćali. Projektom smo naučili da smo svi različiti i da nitko nije isti, ali da svi možemo biti prijatelji”.

Svake godine 2. travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu kojim se nastoji javnost informirati o ovom poremećaju te potaknuti inkluzija osoba s autizmom.