Zaprešić postao Grad prijatelj umirovljenika – Na ulice stiže “Umirovljenička policija”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Nakon što je savez društava “Naša djeca” Hrvatske 5. prosinca 2022. godine, dodijelio Gradu Zaprešiću status Grada prijatelja djece. Grad Zaprešić je dobio i status Grada prijatelja umirovljenika.

Grad Zaprešić se posljednjih godina intenzivno trudi postati prijateljsko mjesto za svoje umirovljenike, što uključuje brojne mjere koje se provode u suradnji s različitim organizacijama i udrugama.

Jedna od provedenih aktivnosti je gradnja parka za umirovljenike, što je bio prirodan slijed nakon uređenja dječjih i novih psećih parkova, novi park za umirovljenike ima poseban pristup za hodalice i umjetnu podlogu posebno prilagođenu za ugodno hodanje osoba s artritisom. Dodatno će se urediti kutak za heklanje i šah te postaviti anatomske anti hemeroidne klupice.

Za park su dobivena sredstva EU i napravljen je po primjeru sličnih parkova u velikim europskim gradovima.

Pristup djeci je strogo zabranjen, kako bi se umirovljenici mogli nesmetano igrati na svim spravama.

Ana Blažina (78) inicijatorica je ovog projekta: “Kada sam rekla da trebamo park za umirovljenike, rekli su da groblje već postoji, ali nisam se dala smest”, kaže Ana u šali, “uspjeli smo”.


Ana Blažina i Marica Huzjan u novom parku umirovljenika

U parku za umirovljenike smjestio se i poseban YU kutak, gdje umirovljenici razmjenjuju iskustva i žale se kako je nekad bilo bolje.

Park za umirovljenike samo je jedan od završenih projekata, projekt koji će svjetlo dana ugledati na ljeto je “Umirovljenička policija”. Umjesto da ih koristi kao volontere ili savjetnike, Grad je odlučio organizirati “Umirovljeničku policiju”. Ideja je da umirovljenici postanu svojevrsni “gradski čuvari” i pomažu u održavanju reda i mira na gradskim ulicama.

Umirovljenici koji se odluče pridružiti “Umirovljeničkoj policiji” proći će posebnu obuku kako bi naučili kako prepoznati i prijaviti kršenje zakona i prekršaja. Nakon obuke, bit će im dodijeljene specijalne uniforme i policijske značke koje će ih razlikovati od ostalih umirovljenika. Umirovljenici koji patroliraju gradom tako će postati pravi stari heroji među lokalnim stanovništvom, a predviđa se da će se broj prekršaja smanjiti za 30%.

Gradonačelnik je izjavio da je ideja o “Umirovljeničkoj policiji” jedna od najboljih stvari koju je njegov grad učinio u posljednjih nekoliko godina. “Umirovljenici su dragocjeni resurs za naš grad”, rekao je gradonačelnik. “Njihovo iskustvo i znanje su neprocjenjivi, a sada smo pronašli način kako ih uključiti u rješavanje problema našeg grada. To je dobitna kombinacija za sve nas.”

Većina sugrađana podržava ovu inicijativu.