Vrtićanci i gradonačelnik posadili kesten u sklopu projekta “Hrvatska prirodno tvoja”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U sklopu projekta poticanja razvoja održivog turizma Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica te Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, u Novim dvorima je , sredstvima dodijeljenima Turističkoj zajednici Zaprešić, posađeno dodatnih sedam stabala kestena. Pri sadnji jednog kestena pomogli su gradonačelnik Željko Turk te dvije vrtićke grupe Dječjeg vrtića Vrtuljak. Vrtićanci su ovom prilikom održali i vlastiti glazbeno – plesni nastup nakon čega su naučili više o održavanju prirode.

“Meni je drago da smo na prvi dan proljeća i na Svjetski dan šuma posadili sedam stabala kestena u sklopu projekta Hrvatska prirodno tvoja čije oznake i nose ova stabla. U sklopu projekta, u kojem su Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica osigurali preko 116 tisuća eura za 116 turističkih zajednica, mi smo se odlučili za sadnju kestena u Novim dvorima u sklopu zelene obnove Aleje Đure Jelačića”, izjavio je Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice Zaprešić.

Zelena obnova aleje kestena započela je prošlog tjedna, a tijekom dvije faze planirano je rušenje svih trulih kestena te sadnja novih. Trenutno su porušeni svi truli kesteni s lijeve strane aleje te je posađeno 30-ak novih kestena. Slijedi potkraćivanje kestena s desne strane aleje koji će biti srušeni i zamijenjeni novima u drugoj fazi projekta, vjerojatno na jesen.

“Svi smo svjedoci da kesteni imaju svoj vijek trajanja, koji je nažalost, došao kraju, ali da ova aleja ne bi zamrla, išli smo u sadnju novih kestena. Izuzetno mi je drago da su danas s nama bila i djeca koja su posadila kesten jer ipak će to njima ostati u lijepom sjećanju”, komentirao je Domagoj Mikuš, direktor Komunalnog Zaprešić.