Proslavljeno 25. Josipovo u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Svake godine u Zaprešiću se obilježava blagdan sv. Josipa, nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda proglašenog od strane Hrvatskog sabora. U svečanom programu povodom Josipova je 25. godinu za redom sudjelovala Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici Republike Hrvatske.

“Mi smo ti koji smo nositelji znanja i koji radimo u transferu znanja, kako za strateške nacionalne sigurnosne vođe u Republici Hrvatskoj, tako i za sve naše susjedne, prijateljske, partnerske i savezničke zemlje iz okruženja. Uistinu, škola je prestižna i zahtjevna  te  je potrebno završiti ovu školu da bismo imali buduće sigurnosno-nacionalne vođe u Republici Hrvatskoj koji će odgovoriti na sve izazove vremena – na potrebe nacionalne sigurnosti, ali i krize koje su svuda oko nas”, rekao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Program je započeo svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja u 10:30 sati. Misu je vodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, msgr. Jure Bogdan.
Nakon mise je uslijedilo paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u centru Zaprešića. Svijeće su zapalili predstavnici Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Željkom Turkom, predstavnici Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zaprešić i Hrvatske vojske.

“Nama u našem gradu je osobita čast i ponos što činimo jedan dio zajedništva Hrvatske vojske i lokalnog stanovništva. Da čovjek ne povjeruje, prošlo je već 25 godina od kada su pokojni general Feldi, prvi zapovjednik ratne škole i tadašnji načelnik gospodin Morović krenuli u obilazak Novih dvora za Josipovo u Zaprešiću, da bi danas to bio dio standardnog protokola, ali po meni i puno više od toga. Ono govori o tome da hrvatski narod živi sa svojom vojskom, da živimo na neki način kao jedno, a ban Josip Jelačić je ovdje poveznica”, izjavio je gradonačelnik Zaprešića Turk.

Program je završio polaganjem vijenaca i svijeća na grobnici obitelji Jelačić u Novim dvorima. U svečanom programu su sudjelovali članovi Kuburaškog društva Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, Klapa “Sveti Jura” Hrvatske ratne mornarice i Zaprešićke mažoretkinje Jelačićke.