Kašnjenja vlakova zbog remonta na pružnoj dionici Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Zbog radova na pruzi državna granica – Savski Marof – Zagreb GK između Zagreb Zapadnog kolodvora i Zagreb Glavnog kolodvora od 20. ožujka do 2. travnja 2023. promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju kašnjenja do 15 minuta, objavila je HŽ Infrastruktura. Ispričavaju se putnicima zbog kašnjenja i mole za razumijevanje, te podsjećaju kako se radovi izvode da bi putovanje željeznicom bilo brže i udobnije.

Projekt „Obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) – Zagreb Glavni kolodvor (isključivo)“ provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2 i kojom na dan prođe oko 150 vlakova. Pružna dionica duga 3,5 km iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz. Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor.
Radovi obuhvaćaju cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što uključuje obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zagreb Zapadnog kolodvora, sanaciju mostova i izgradnju propusta, izgradnju uređenih površina za pristup putnika, radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza „Vodovodna“ i „Republike Austrije“, te obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

Procijenjena je vrijednost projekta 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Radove izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o.

Završetak radova na Projektu planiran je sredinom 2024. godine. Po završetku vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, pojasnili su iz HŽ Infrastrukture.