Započela je sadnja kestena u Novim dvorima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Nakon završene faze rušenja 20 trulih kestena s lijeve strane aleje započela je sadnja novih stabala kestena u Novim dvorima. Stabla divljeg kestena nabavljena su u Vrtnom centru Zrinjevac, te će radnici Komunalnog više od 20 novih kestena posaditi na lijevu stranu, kako bi se popunile postojeće praznine nastale prethodnim rušenjem kestena.

“Danas smo krenuli sa sadnjom kestena. Još smo uvijek u fazi čupanja starih korijena, tako da će to potrajati par dana i nadamo se da možda i ovaj tjedan uspijemo sve zasaditi. Nabavili smo kompost i zamjensku zemlju tako da kad što više korijena maknemo van, kesteni dođu na novu frišku zemlju kako se ne bi zarazili s patogenima”, rekao je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica Komunalnog poduzeća.

Nakon sadnje kestena s lijeve strane aleje, radnici Komunalnog potkratit će kestene s desne strane, čije je rušenje predviđeno u drugoj fazi akcije ove jeseni. Tijekom obje faze srušit će se ukupno 44 trula kestena te posaditi 60-ak novih kestena, dok će 7 stabala koja su u boljem stanju ostati netaknuta.

Prema studiji Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, većina kestena u Novim dvorima je trula te opasna za šetače i ne postoji niti jedan zahvat kojim bi se mogli spasiti kultni zaprešićki kesteni.