Predstavljena nova aplikacija “Javna stvar” za građane Zaprešića

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U prostorijama Gradske uprave održano je predstavljanje aplikacije Javna stvar, aplikacije koja će služiti za jačanje digitalne demokracije. Naime, glavna funkcija aplikacije je izražavanje stavova građana Zaprešića o važnim temama. Gradska uprava i ostali građani će putem anketa moći saznati kakvo je mišljenje Zaprešićana o javnim pitanjima. Zaprešić je prvi hrvatski grad koji ima ovakvu aplikaciju, a osim anketa, građani će u aplikaciji moći pratiti i obavijesti iz grada. Podsjećamo, građanima je početkom godine predstavljena i aplikacija Gradsko oko putem koje građani mogu prijavljivati nepravilnosti poput nepropisnog parkiranja, probleme na zelenim površinama, sa semaforima i slično. Grad Zaprešić i ove godine nastavlja s pametnim rješenjima nakon što je prošle godine osvojio prestižno priznanje Smart City za grad srednje veličine s najboljim pametnim rješenjem.

Aplikacija Javna stvar dostupna je putem Google Play-a za Android telefone ili App Store-a za iPhone telefone. Osim toga, pristup je moguć i putem web preglednika. Kako bi koristili aplikaciju građani se moraju registrirati upisujući vlastite podatke: ime, prezime, OIB, gradsku četvrt, razinu obrazovanja, datum rođenja i spol. Podatci su potrebni za korištenje aplikacije kako bi glasovanje bilo omogućeno samo građanima Zaprešića. Unatoč tome, rješavanje anketa je potpuno anonimno te ostali korisnici aplikacije i djelatnici Gradske uprave neće moći saznati koji građanin je kako odgovorio na određeno pitanje.

Aplikaciju je izradila tvrtka Collective Mind iz Osijeka koja već ima uspješnu priču s digitalnom demokracijom u nekim njemačkim gradovima i regijama. 

„Pristup svim korisničkim podacima zaštićen je od neovlaštenih i zlonamjernih pokušaja najnovijim standardima sigurnosti i zaštite podataka. Gdje je moguće, podaci su anonimizirani i pseudonimizirani, a pohranjeni su na sigurnim i visoko raspoloživim podatkovnim centrima u EU. Redovito se provode organizacijske i tehničke mjere provjere prikupljanja, obrade i pohrane podataka te se oni ne dijele se s trećim stranama“, pojasnio je Mario Krajačić, softverski inženjer Collective mind-a.