Najavljena velika obnova cesta u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI PROMET

Počela je velika obnova cesta u Zaprešiću i okolici. Do kraja lipnja obnovit će se više cesta i klizišta tijekom čega bi promet mogao teći otežano.

Upravni odjel za graditeljstvo nositelj je obnove prometnica i klizišta na 17 lokacija na području grada Zaprešića. Prva ulica koju će Upravni odjel za graditeljstvo krenuti raditi je Ulica Matije Gupca u naselju Kupljenovo, a radovi počinju u ponedjeljak, 13. ožujka, prilikom čega će cesta biti zatvorena za sav promet. Zbog toga će od utorka i autobusna linija 172 prometovati državnom cestom D1.
Upravni odjela za graditeljstvo uređivat će ceste tijekom četiri faze. U prvoj fazi obnove će obnoviti Ulicu Baltazara Adama Krčelića, prilikom čega ulica neće biti u potpunosti zatvorena. Planirano je uređivanje prvog, a zatim i drugog dijela ulice.


U drugoj fazi radovi će se odvijati na slijepim ulicama: Vlahe Bukovca, Mirka Račkog, Josipa Račića, Otona Ivekovića i Josipa Kosića prilikom čega će ulice biti u potpunosti zatvorene. U toj fazi kreće i sanacija Ulice Jurja Oršića koja će biti djelomično zatvorena u dva navrata. U drugoj fazi radit će se i Ulica Zeleni gaj u naselju Kupljenovo koja povezuje Zaprešić s Općinom Pušćom.


Treća faza radova Upravnog odjela za graditeljstvo krenuti će u svibnju prilikom čega će urediti Ulicu Klake, Jelice Jug, Vjekoslava Babića te Obrubići. Ovdje će se primjenjivati privremena regulacija prometa, budući da nekim ulicama prometuje i javna linija autobusa 172. Moguća je i promjena trase 172.


Četvrta faza radova sufinancirana je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te podrazumijeva sanaciju klizišta. Radi se o naselju Kupljenovo i Dugoj ulici te naselju Hruševec Kupljenski i Ulici Josipa Kolara čiji je početak radova predviđen za travanja prilikom čega će ulice biti u potpunosti zatvorene za promet.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinanciralo je i sanaciju Kupinske ulice koja spaja Pojatno s Općinom Pušća. Radovi u Kupinskoj predviđeni su za svibanj.


Paralelno s radovima Upravnog odjela za graditeljstvo, odvijat će se i radovi Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije koja je dobila subvenciju iz Fonda solidarnosti Europske unije. Zbog rokova za korištenje EU fondova te sredstava Ministarstva, svi radovi će se odvijati paralelno.
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije obnovila je Ulicu kardinala Alojzija Stepinca u Zaprešiću. Najavili su saniranje mosta u Hruševcu Kupljenskom na Hruševačkoj cesti, dva mosta u Kupljenovu: u Ulici Matije Gupca i u Kolodvorskoj ulici te most u Zagrebačkoj ulici u Pojatnu. ŽUC će nastaviti s asfaltiranjem Ulice bana Josipa Jelačića početkom travnja. Sanirat će i 1,4 kilometara Industrijske ceste.


Županijska uprava će na području Zaprešića sudjelovati u saniranju četiri mosta, jednog klizišta te osam kilometara cesta u vrijednosti od otprilike 3,5 miliona eura.
Iz ŽUC-a kroz idućih mjesec dana očekuju i završetak starog projekta Krapinske ulice čija se obnova prolongirala zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Željko Turk je sve građane zamolio za strpljenje s obzirom na to da se radi o velikom projektu čiji je rok za dovršavanje kraj lipnja. Na konferenciji su planove objasnili Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije i Krešimir Petrica, zamjenik pročelnice Upravnog odbora za graditeljstvo.