U tijeku je prva faza rušenja kestena u Novim dvorima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Početkom ovog tjedna krenula je prva faza rušenja kestena u Novim dvorima. Naime, prema studiji Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, većina kestena u Novim dvorima je trula te opasna za šetače. S obzirom na to da ne postoji niti jedan zahvat kojim bi se mogli spasiti kultni zaprešićki kesteni, Komunalno Zaprešić odlučilo je krenuti u akciju rušenja starih te sadnju novih kestena. U prvoj fazi, koja je trenutno u tijeku, srušit će 20 kestena s lijeve strane aleje, posaditi nove kestene te potkratiti kestene s desne strane Novih dvora.

Druga faza rušenja kestena i sadnja novih predviđena je za 2023. godinu. Tijekom obje faze srušit će se ukupno 44 trula kestena te posaditi 60-ak novih kestena, dok će 7 stabala koja su u boljem stanju ostati netaknuta.

Biomasa nastala prilikom rušenja donirat će se 30-ak korisnika socijalne pomoći na korištenje za ogrjev.

Prošle godine zabilježen je slučaj u kojem je kesten iz Novih dvora pao pred šetača te ga umalo ozlijedio. Iz Komunalnog ne žele riskirati:

“Niti jedno stablo nije vrijedno kao jedan ljudski život. Ne radimo to zato što mi želimo rušiti stabla, nego ona stvarno predstavljaju opasnost i taj se problem mora riješiti”, istaknuo je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica.