Osnovna škola Antuna Augustinčića domaćin je Županijskog natjecanja iz kemije

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Županijsko natjecanje iz kemije održalo se 3. ožujka u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću. Djeca iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Zagrebačke županije, njih 98-ero, pristupilo je složenom dvosatnom pismenom ispitu. Učenici su došli u pratnji 37-ero mentora, profesorica i profesora kemije. Ove godine na Županijskom natjecanju s područja Zaprešića sudjelovalo je petero učenika iz Osnovne škole Antuna Augustinčića, petero iz Osnovne škole Ljudevita Gaja te šestero iz Srednje škole ban Josip Jelačić.

“Natjecanje iz kemije je dosta teško i super je da se djeca žele uopće baviti znanošću, da se žele truditi, jer gradivo je uvijek izvan redovnog programa, zahtjeva dodatan rad, zahtjeva njihovo veće zalaganje i učenje. Kad smo se mi pripremali za natjecanje to su bili naporni sati, prije nastave i nakon nastave, puno truda, a djeca su i sama puno radila kod kuće. Profesori bi trebali napraviti bilo koji predmet zanimljivim, dati djeci nekakvu poveznicu sa svakodnevnim životom da ona vide smisao, pogotovo kod tog STEM područja, da vide da je to nešto što je zapravo svugdje oko nas i da to nije da mi učimo samo da bismo učili nešto. Treba im dati pokuse, naravno pokusi ih uvijek zanimaju. Ovo je uspjeh za sve njih plasirati se uopće na Županijsko natjecanje”, komentirala je Tajana Medved, profesorica kemije u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića i jedna od organizatorica događaja.

Svečano otvorenje natjecanja održalo se u novoj dvorani Osnovne škole Antuna Augustinčića, a na otvorenju je sudjelovao i školski zbor. Djeca iz škole održala su kratki igrokaz.

Uvodnu riječ na svečanom otvorenju Županijskog natjecanja iz kemije u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića imala je Iva Letica, zamjenica ravnatelja škole, koja je svima poželjela sreću u rješavanju ispita.

“Meni je jako drago da se ovo natjecanje održava u našoj školi i velika mi je čast organizirati jedno ovakvo natjecanje gdje dolaze najbolji učenici iz kemije iz cijele županije. Mislim da je jako važno organizirati ovakva natjecanja, da djeca zapravo imaju priliku pokazati ono što rade tijekom cijele godine, ono u čemu se trude. Svi oni znaju da tu dolaze oni učenici koji su vjerojatno talentirani za kemiju, ali i oni koji su posebno marljivi, puno rade i trude se”, izjavila je zamjenica ravnatelja.

Ostala djeca u školi dobila su slobodan dan zbog provođenja ispita iz kemije, što ih je posebno veselilo. Učenici su pomogli i u pripremi prostorija za Županijsko natjecanje.

Nakon rješavanja ispita, za natjecatelje je organiziran izlet u Nove dvore. Za učenike s najboljim rezultatima predviđene su nagrade te odlazak na Državno natjecanje iz kemije. Cijelom događaju prisustvovala je i Sandra Sabol Valenčak, pročelnica Upravnog odbora za društvene djelatnosti.

“Ovo je škola koja ima oko 800 učenika. To je škola na čije smo rezultate ponosni, čiji učenici iz godine u godinu postižu sjajne uspjehe na svim razinama natjecanja, dijelom radi vlastite marljivosti, a drugim dijelom radi kvalitete njihovih mentora. Ovo je prilika da učenike i njihove mentore iz drugih sredina upoznamo, ne samo s osnovnom školom Antuna Augustinčića, već i s našim gradom Zaprešićem i povijesnim kompleksom Novih dvora”, naglasila je pročelnica.

Kako su se za natjecanje iz kemije pripremali učenici Osnovne škole Antuna Augustinčića, saznali smo od Iris Pašalić, učenice osmog razreda:

“Zapravo smo imali dodatnu nastavu dosta češće nego što smo inače imali prije natjecanja, često smo imali dodatne sate u suprotnoj smjeni. Profesori su nas i izvlačili s nastave da bismo se mogli pripremati. Bio je dosta težak cijeli taj proces, ali evo, mislim da se isplatilo puno truda. Kemija je zapravo jedna prirodna znanost u kojoj ima jako puno raznolikosti. U kemiji možete uvijek naći nešto što vas zanima i što volite”.