Oprez! Prevaranti haraju Zaprešićem: Starici uzeli 35 tisuća eura

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Policijska postaja Zaprešić jučer je zaprimila prijavu kaznenog djela prijevare od 80-godišnjakinje iz Zaprešića. Naime, starica je zaprimila poziv sa skrivenog broja u kojem se nepoznata ženska osoba predstavila kao djelatnica banke te je uvjerila da sa svojih računa podigne sva novčana sredstva radi ispitivanja ispravnosti novčanica. 80-godišnjakinja je sa svog računa podigla oko 35 tisuća eura koje je nakon povratka iz banke, ispred zgrade u kojoj stanuje predala nepoznatoj ženskoj osobi. U tijeku je policijska istraga.

“Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje, neupućenost i nepažnja. U cilju sprečavanja prijevara građanima, posebice starijim građanima, se savjetuje sljedeće: ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se netko predstavi kao službena osoba, tražite od osobe na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid. Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam pod svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja stvari ili usluga po povoljnim cijenama. Kad ste sami u stanu ili kući, nemojte to davati do znanja sumnjivim osobama”, upozorila je Dubravka Petrović, policijska službenica Policijske postaje Zaprešić.

Odrasli članovi obitelji koji se brinu o starijim osobama dužni su ih upozoriti na moguće prijevare i dati im korisne savjete. Mole se građani da ako sumnjaju u određene osobe da su počinitelji navedenih kaznenih djela ili ako ih je netko prevario te pokušao prevariti, to odmah prijave policiji na broj telefona 192.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova građane upozoravaju i na Internet prijevare u kojima žrtva najčešće dobiva e-mail ili poruku koja imitira službene osobe ili institucije te se od žrtve traži da pristupi određenoj stranici, uplati novac ili oda osobne podatke. Jedan od takvih je i mail u kojem piše da Porezna uprava traži od vas da prijavite svoj račun i preuzmete povrat poreza. Porezna uprava automatski uplaćuje povrat poreza osobama na račun, stoga se ne dajte zavesti. Najčešće Internet prijevare možete pročitati na stranicama MUP-a.

Tagged