Prikupljena sredstva za liječenje Lave

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Prikupljena su sredstva u iznosu od 2 400 000 eura za liječenje djevojčice Lave u klinici u Los Angelesu. Kroz akciju Za ratnicu Lavu građani su prikupili vrtoglav iznos za najskuplji lijek na svijetu, Zolgensmu, koji će Lavi pomoći u liječenju spinalne mišićne atrofije. Lava će lijek primiti 3. svibnja, a potreban iznos je sakupljen u rekordnom roku. “POBIJEDILI SMO! I hvala vam 2 milijuna i četiristo tisuća puta!! Hvala! Bez vas ovo ne bi bilo moguće!”, objavila je Petra Petrušić, majka djevojčice, na svom Facebook profilu.

Akcija Za ratnicu Lavu se službeno zatvara, ali se pojedinačne akcije prikupljanja sredstava najavljene za ožujak ne otkazuju. Majka djevojčice osnovat će zakladu Lavina dobrih djela u koju će biti prebačen višak sredstava. Zaklada će se baviti djecom koja imaju neuromuskularna oboljenja, a glavni cilj bit će promjena Pravilnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi se ostaloj bolesnoj djeci omogućio pristup lijeku u Hrvatskoj. Naime, prema uputama proizvođača, Zolgensma je namijenjena djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije s 2 i 3 kopije gena, ali su hrvatski liječnici procijenili da djevojčica Lava ipak nije kandidat za lijek.

Majka djevojčice je na svom profilu objavila i detaljan postupak koji će proći nakon sakupljanja sredstava za liječenje, a to je: zatvaranje humanitarne akcije, otvaranje udruge (koja će postati zaklada), slanje zahtjeva Općinskom sudu za raspolaganje dječjom imovinom, sudsko ročište, oslobađanje sredstava na račun, uplata punog iznosa UCLA bolnici, uplata viška sredstava udruzi te prikaz troškovnika građanima, Centru za socijalnu skrb te Ministarstvu.

 

Tagged