Kreće rušenje kestena u Novim dvorima: Opasni su za šetače

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Za idući tjedan, u slučaju lijepog vremena, predviđen je početak rušenja kestena u Novim dvorima. Iako su kesteni svojevrstan zaštitni znak Novih dvora i cijelog Zaprešića, nekolicina njih predstavlja opasnost za sigurnost građana koji šetaju perivojem. Trenutno se uz stazu prostire 51 kesten starosti preko 100 godina. Provedena je višestruka analiza kojom se utvrdilo da su stabla u lošem stanju te kako ne postoji niti jedan arboristički zahvat koji bi im mogao poboljšati zdravstveno stanje. Naime, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog je 2014. godine napravio prvu zdravstvenu studiju stabala u parku, nakon čega je Komunalno uklonilo dio stabala. Studija je ponovno napravljena 2022. godine te su se kesteni ponovno pokazali kao opasni, nakon čega je donesena odluka o njihovom uklanjanju.

“Studija je rađena po VTA metodi. Znači, to je zapravo samo vizualna kontrola svakog stabla gdje se na temelju gljiva, truleži, žica, same kondicije stabla, puknutih grana i slično donijela odluka i procjena. Također, tu je bitno spomenuti da nije samo ta metoda korištena, nego je korištena i multispektralna kamera koja je daljnjom analizom podataka izračunala vegetacijski indeks. Sama ta metoda se bazira na klorofilu. Na temelju toga smo vidjeli u kojoj je kondicijskoj i zdravstvenoj fazi stablo”, objasnio je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica Komunalnog poduzeća.

Tijekom dvije faze srušit će se ukupno 44 kestena, a 7 kestena koji su u boljem stanju ostat će netaknuti. U prvoj fazi srušit će se 20 kestena s lijeve strane aleje, a u drugoj fazi ostatak s desne strane. Prva faza rušenja kreće uskoro, a trajat će oko tjedan dana, prilikom čega će navedeni dio parka biti zatvoren zbog sigurnosti građana. Tijekom prve faze radnici Komunalnog će također potkratiti stabla koja će se rušiti u drugoj fazi kako ne bi došlo do samostalnog urušavanja drveća. Druga faza rušenja bit će odrađena do kraja 2023. godine. Biomasa nastala prilikom rušenja donirat će se 30-ak korisnika socijalne pomoći na korištenje za ogrjev.

Prošle godine zabilježen je slučaj u kojem je kesten iz Novih dvora pao pred šetača te ga umalo ozlijedio. Iz Komunalnog ne žele riskirati:

“Niti jedno stablo nije vrijedno kao jedan ljudski život. Ne radimo to zato što mi želimo rušiti stabla, nego ona stvarno predstavljaju opasnost i taj se problem mora riješiti”, istaknuo je Luka Sinković.

U obje faze će odmah nakon rušenja kestena biti posađeni novi kesteni kako prostor ne bi ostao prazan. Novi kesteni su u visini otprilike 4 metra, a ne više, zbog loše prilagodbe kestena na novo stanište. Posadit će se više kestena nego što ih je bilo, čak 60-ak, kako bi se popunile rupe koje su nastale rušenjem trulih stabala tijekom godina.