Započinje katastarska izmjera Bistranskog Podgorja: Besplatno izmjerite zemljište

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Svečano je najavljen početak izvođenja projekta katastarske izmjere na području Bistranskog Podgorja koje se proteže kroz Općinu Bistra i Zaprešić. Projekt je to Vlade Republike Hrvatske u vrijednosti približno 1,3 miliona eura koji će provesti Državna geodetske uprava i Ministarstvo pravosuđa. Projektom će se urediti i uskladiti katastar nekretnina i zemljišna knjiga za područje Bistranskog Podgorja, a izmjera će se provoditi na privatnim i javnim zemljištima. Ovaj projekt značajan je za Zaprešić i Općinu Bistra, ali i za svakog pojedinca. Naime, katastarska izmjera zemljišta bit će besplatna za građane te će im omogućiti da riješe imovinsko-pravne odnose i raspolažu svojim vlasništvom. Jedino što građani trebaju učiniti je obilježiti svoje parcele nakon što dobiju poziv od Državne geodetske uprave. Nakon obavljene izmjere prikupit će se dokumentacija koja dokazuje vlasništvo, a ako građani ne posjeduju dokumentaciju,  vlasništvo će dokazati na drugi način propisan Zakonom o zemljišnim knjigama. Slijedi postupak predočavanja gdje će se vlasniku prikazati sva prikupljena dokumentacija i obrađena katastarska izmjera te će se ona upisati u zemljišnu knjigu. Ako se vlasnici ne slažu s ishodima predočavanja imaju pravo uložiti prigovor prije uvrštavanja parcele u zemljišnu knjigu. Nakon što se izradi zemljišna knjiga svatko ima pravo uložiti prigovor kako bi se zaštitila sva prava građana.

“Ja bih rekao da već i ptice na granama pjevaju da bez sređenog katastra, bez sređene zemljišne knjige, nema ulaganja, nema poduzetništva. Zašto to govorim? Zato što će bilo koji investitor koji će doći, kad čuje da je za rješavanje imovinskopravnih odnosa potrebna godina ili dvije, odustati. Investitoru je to predugo i on očekuje zapravo da dolazi na sređeno stanje kako bi svoju investiciju mogao pokrenuti odmah. Ono što je važno naglasiti za same građane je da će oni na ovaj način za nula kuna dobiti sređeno stanje svoje imovine”, komentirao je važnost projekta Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave.

Katastarska izmjera Bistranskog Podgorja nije prvi projekt izmjere na području Zaprešića, no on je dakako napredniji u načinu provedbe naspram prethodnog projekta. Izmjera Bistranskog Podgorja te upis u zemljišnu knjigu trebali bi trajati do dvije godine, a komentar je dao i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića:

“Mi u Zaprešiću već imamo iskustva unatrag nekoliko godina s izmjerom na katastarskom području Kupljenovo koje je trajalo nekoliko godina i koje je Grad sufinancirao sa 60 posto. Ono što je ovdje velika razlika je da najveći dio tih troškova ide na račun Vlade Republike Hrvatske, odnosno država koristi europski novac, čime se bitno smanjuje vrijeme same izmjere i upisa u katastarske knjige. To je zaista velik iskorak”.

Izvođač radova je tvrtka CADCOM iz Zagreba, a prve izmjere bi trebale započeti već u ožujku. Kako bi građani bolje razumjeli cijeli postupak i svoja prava, održat će se javne tribine na kojima će geodeti dati važne informacije i odgovore na pitanja. Na događaju najave katastarske izmjere prisustvovao je i Krešimir Gulić, načelnik Općine Bistra, koji je na šaljiv način opisao trenutno stanje i važnost cijelog projekta:

“Svi vi znate kaj Zagorcima znače mejaši i njihov grunt. Prema tome, ovo je prilika da se riješe takve stvari i ja se nadam da će naši građani prepoznati to jer, sve ono što godinama njihovi pradjedovi nisu rješavali,  sad im je prilika da za jednim stolom riješe u jednom potezu. To je veliki benefit jer naša zona ima preko 120 hektara, a velika većina tih hektara se nalazi upravo na području katastarske općine Podgorje Bistransko. U zadnjih godinu i nešto imamo velike upite investitora, ali moram priznati da je moje mišljenje da su se vjerojatno neki okrenuli od ulaganja u našu gospodarsku zonu kad su vidjeli nesređeno stanje u zemljišnim knjigama. Evo i iz iskustva Grada Zaprešića na izmjeri u Kupljenovom vidi se da nam može biti samo dobro”.

Sve dodatne informacije o izmjerama, dinamici radova, pravima i obvezama mogu se pronaći na stranicama izvoditelja radova. Za sva pitanja moguće je kontaktirati i Vedrana Cara, voditelja radova, na mail: vedran.car@cadcom.hr

 

Tagged