Otvorenje izložbe radova Čede Ostreša: Triptih Seljačke bune

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Povodom 450. obljetnice Seljačke bune u subotu, 25. veljače, održano je otvorenje izložbe radova Čede Ostreša – Triptih Seljačke bune u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Zaprešić. Cijeli program je upotpunio nastup Max Teatra u izvedbi Jadranka Grubišića koji je odglumio monolog Matije Ambroza Gupca iz romana Seljačka buna Augusta Šenoe. Posjetitelji su, osim radova, imali prilike pogledati i film u produkciji Foto kino video kluba Zaprešić o muralu autora Dragutina Grgasa Belog i Čede Ostreša iz 1973. godine koji je nastradao u potresu.

“Taj mural je 50 godina bio iza zavjese.  Sad kako je unesrećio potres arhitekturu sve ide u obnovu. Evo zahvaljujući dečkima iz Foto kino video kluba Zaprešić, kazalištu i svima koji su sudjelovali smo organizirali 450. godišnjicu Seljačke bune. Mislim da je za mene velika stvar da sam doživio ispravak jedne nepravde i drago mi je za sve koji su tome prisustvovali. Hvala vam!”, rekao je Čedo Ostreš.

Izložba radova je samo dio bogatog programa povodom obljetnice Seljačke bune. Program je započeo u srijedu kad je Matica hrvatska Zaprešić u suradnji s Muzejem seljačkih buna u Vršilnici održala edukativni program pod nazivom “S Gregorićem i Gupcem za pravdu”. Voditeljica Muzeja Vlatka Filipčić Maligec i kustosica Lidija Kelemen održale su kraće predavanje o Seljačkoj buni, s posebnim naglaskom na pitanje socijalne pravde za koju su se nekoć borili seljaci, a koja je aktualna i u suvremenom društvu. Nakon predavanja svi zainteresirani mogli su sudjelovati u radionici koja prati tragove Seljačke bune iz 1573. godine.

Svi zainteresirani izložbu radova Čede Ostreša mogu pogledati do 27. veljače u Vršilnici od 15 do 17 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.