Grad Zaprešić subvencionira zdravstvo: Sredstva HZZO-a nedovoljna

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U Gradskoj upravi danas su potpisana dva ugovora u cilju unaprjeđenja zdravstva. Prvi ugovor u iznosu 103400 eura potpisan je između Grada Zaprešića i Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Ispostave Zaprešić, a ugovorom se Grad obvezuje subvencionirati uspostavu drugog dežurnog tima hitne pomoći tijekom 2023. godine. Naime, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije Ispostave Zaprešić ne dobiva dovoljno sredstava kako bi imali na raspolaganju dva dežurna tima koji se sastoje od liječnika, medicinske sestre i vozača. Zbog toga se drugi medicinski tim već godinama subvencionira, između ostalih, sredstvima Grada Zaprešića. Ugovor su potpisali Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

“Uz pomoć Grada Zaprešića, Zagrebačke županije i jednog dijela sredstava Zavoda za hitnu medicinu mi sad imamo u Zaprešiću svaki dan, u svakom času, dva tima u smjeni, dakle dva doktora, dvije sestre i dvije ekipe su kompletne. To za područje Zaprešića i okolnih općina nije nikakav nadstandard. To je potreba. Međutim, do sad to nije bilo prepoznato. Ja se nadam da će se kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti konačno uvidjeti da područje s oko 60 tisuća stanovnika zavrjeđuje dva tima u smjeni kao što to imaju daleko manji gradovi i sela”, izjavio je Gajnik.

Drugi ugovor koji je danas potpisan u Gradskoj upravi s ciljem unaprjeđenja zdravstva je ugovor između Grada Zaprešića i internističke ordinacije Doma zdravlja Zagrebačke županije Ispostave Zaprešić o sufinanciranju Doma zdravlja u iznosu od 6 tisuća eura. Ugovor su potpisali Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

“Želim reći da mi uz organizirane internističke ambulante u ispostavama Samobor i Velikoj Gorici želimo nastaviti rad Internističke ambulante u Zaprešiću budući da prema ispostavi Zaprešić gravitira skoro 57 tisuće ljudi s okolnim općinama. Vrlo je važno organizirati kvalitetnu dostupnost zdravstvene zaštite kakvu stanovnici Zaprešića, ustvari svi stanovnici Zagrebačke županije, zaslužuju. Vrlo je veliki nedostatak doktora, ne samo doktora obiteljske medicine. U ovom trenutku Dom zdravlja Zagrebačke županije na specijalizaciji ima preko 78 mladih doktora. Među njima je i osam budućih internista, kardiologa, koji će biti raspoređeni u svim ispostavama Zagrebačke županije. U ovom trenutku, kako nemamo stalno zaposlenog internista, nemamo mogućnosti ugovaranja punog tima interne u ispostavama u Gorici, Samoboru i Zaprešiću pa koristimo usluge umirovljenih doktora. Nažalost, usluge koje ugovaramo s HZZO-om su ispod svakog nivoa. Dakle, financijski iznos koji mi dobivamo je vrlo malen i bez sufinanciranja gradova i županije mi jednostavno takve ordinacije ne bismo mogli održati”, rekao je Bergman.

Već je potpisan i treći ugovor u iznosu od 84226 eura kojim će Grad Zaprešić subvencionirati 24-satno dežurstvo 7 dana u tjednu Ljekarne koja obavlja svoju djelatnost u Domu zdravlja Zagrebačke županije Ispostava Zaprešić.

Tagged