Predstavljena aplikacija “Gradsko oko”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Grad Zaprešić je otvorio sustav za prijavu komunalnih problema za građane, a tim povodom održano je predstavljanje aplikacije u prostorijama Gradske uprave. Radi se o jednostavnoj aplikaciji u kojoj se mogu prijaviti nepravilnosti poput nepropisnog parkiranja, problemi s prometnim znakovima, javnom rasvjetom ili semaforima te problemi na zelenim površinama ili dječjim igralištima.

Kako se aplikacija koristi objasnila je Ivana Hotko, savjetnica za promet:

“Naime, ono što je potrebno je da građani skinu aplikaciju koja se zove LC Gradsko oko. Prvi put je potrebna registracija. Znači, potrebno je unijeti određene podatke kako bi mogli dobiti povratnu reakciju od strane odgovornog društva, odnosno osobe koja rješava navedeni problem i kad problem bude bio riješen, dobivaju istu takvu informaciju. Nakon te prve prijave, svaki sljedeći put građanin ulazi s istom lozinkom te istim mailom i dobiva informaciju o prijavi te informaciju o statusu predmeta. Također bih navela da postoje određene kategorije unutar same aplikacije u koje građani trebaju smjestiti problem, a ako ne znaju gdje bi ga mogli smjestiti tada se on svrstava pod kategoriju Ostalo i  unutar službe  preusmjerava odgovornom društvu ili osobi koja rješava navedeni problem. Aplikacija je stvorena u cilju postizanja transparentnosti i jednostavnosti funkcioniranja sustava i naše uprave, za bolju komunikaciju s građanima te radi lakše dostupnosti građanima.  Sve to je za ljepši grad i zbog boljeg funkcioniranja sustava.”

U prvih 24 sata od otvaranja aplikacije za javnost izvršeno je 30-ak prijava građana. Aplikacija je u početnoj fazi te je Grad planira unaprijediti nakon što uoči potencijalne nedostatke. Trenutno se u aplikaciji može prijaviti problem, označiti lokaciju problema, priložiti fotografiju te pratiti status prijave.

“Ovo je projekt koji se već dulje vrijeme razvija. Do sad je bio dostupan službama Grada i Komunalnom poduzeću, a od sad je dostupan svim građanima Zaprešića. Projekt je na tragu europskih smjernica, prije svega pametno, zeleno, održivo rješenje za Grad Zaprešić koji je prije relativno kratkog vremena postao najboljim gradom srednje veličine u Republici Hrvatskoj po pitanju pametnih rješenja”, izjavio je o projektu Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

Najavljena je i aplikacija koja će građanima omogućiti da izraze svoje stavove putem anketa.

 

Tagged