Prva internacionalna izložba avangardnih umjetnica na ovom dijelu Europe u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Ove godine povodom Noći muzeja u Zaprešiću bit će predstavljena izložba pod imenom Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac čije će se otvorenje održati u petak, 27. siječnja, u Vršilnici s početkom u 18:30 sati. Radi se o grupnoj izložbi isključivo ženskih autorica koja će pokazati raznolike kreativne prakse 20. stoljeća iz regije i šire. Dakle, fokus izložbe tako nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica.

Izložba će prikazati radove brojnih poznatih umjetnica poput Ivane Tomljenović-Meller, hrvatske umjetnice, dizajnerice, fotografkinje i jedne od rijetkih regionalnih polaznika znamenite škole Bauhaus u Dessau, talijanskih umjetnica Lucie di Luciano i Marine Apollonio, Marine Abramović, jedne od najznačajnijih svjetskih umjetnica performansa, feminističkih umjetnica kao što su to Sanja Iveković te Poljakinje Natalia LL i Ewa Partum, ali i MC Coble koja se kroz radove bavi tematikom roda i spola.

Organizatori izložbe su Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac iz čije Kolekcije su odabrana djela za izložbu, a koja inače obuhvaća umjetnička djela muških i ženskih autora idejno progresivne avangardne, neoavangardne i postavangardne umjetnosti te morfološki i po konceptu sličnih umjetničkih pojava i raznorodnih praksi eksperimentalne umjetnosti nastalih u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća sve do pada Berlinskog zida. Za izložbu Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac postav izložbe izradio je studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey, dok je kustosica izložbe Dorotea Fotivec Očić. 

Na konferenciji koja se održala uoči otvorenja izložbe predstavljeni su detalji izložbe, a izložbu su najavili autor postava izložbe Davor Mateković, autor vizualnog identiteta Davor Bruketa, kustosica Dorotea Fotivec Očić, povjesničar umjetnosti Feđa Vukić te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk:

“Zaista se veselim da možemo najaviti jedan iznimni kulturni događaj u našem gradu, rekao bih događaj koji nas daleko nadilazi. Nadilazi kulturne vrednote našeg grada, ali i Hrvatske u cjelini. Sam interes koji je do sada pobuđen govori dovoljno u prilog tome da će ova izložba ostati u domeni Noći muzeja kao jedna od vodećih. Na kraju koristim priliku da pozovem sve građane Zaprešića, Zagreba, ali i šire da dođu na otvorenje izložbe ili sljedećih desetak dana dok god ona traje. Dobrodošli u Zaprešić!”

Izložba se može besplatno pogledati sve do 10. veljače, a detalje o izložbi i radnom  vremenu možete pronaći na: https://vrsilnica.hr/noc-muzeja-2023/  
Tagged