Predstavljen kartohod Zaprešića u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Osnovna škola Antuna Augustinčića dobila je svoj kartohod grada Zaprešića i okolice. Kartu grada izradila je Državna geodetska uprava te je ona postavljena na pod hodnika škole. Kartohod će služiti učenicima za edukaciju, igru, ali i bolje upoznavanje svojeg grada.

“Državna geodetska uprava u okviru svojih aktivnosti provodi postavljanje karata u škole već niz godina, mislim da je sad riječ o sigurno više od petnaest godina, kako bi promovirala kartografiju i pridonijela edukaciji učenika. U početku smo postavljali karte na zidove, a u posljednje dvije – tri godine postavljamo karte na podove kako bi učenici lakše upoznali svoj kraj. Svake godine uspijevamo s obzirom na raspoloživa sredstva postaviti sedam do osam takvih kartohoda, tako da ćemo i ove godine nastaviti s tom aktivnosti. Već imamo, kako bi se reklo, ispunjen plan. Već je devet škola ove godine iskazalo interes, tako da ćemo ove godine to također realizirati”, objasnio je ovaj projekt Marijan Marjanović, načelnik Sektora za državnu izmjeru iz Državne geodetske uprave.

Svečano otvorenje kartohoda održalo se 24. siječnja u školi uz dječju priredbu te igre u kojima su djeca upoznavala zaprešićki kraj. Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, koji je komentirao ovaj projekt: “Zaista jedna lijepa gesta Državne geodetske uprave. Drago mi je da je naša škola odabrana da bude primjer gdje i kako se to može lijepo izložiti. Vrlo se često kaže upoznaj domovinu da bi je više volio, a ovim našim klincima kažem upoznaj Zaprešić da bi ga više volio”.

O tome koliko kartohod doista znači za djecu svjedoči činjenica koliko se djece okuplja u njegovoj blizini. “Kartohod je zaista jedan lijepi prikaz grada Zaprešića i okolice kojeg naši učenici svakodnevno proučavaju, na njemu se igraju i uče. Jako nam dobro dođe i za učenje predmeta Geografije i Prirode i društva u nižim razredima, a učenici se jako vole igrati za vrijeme slobodnih satova i odmora. Oni mlađi učenici donesu autiće pa traže put od kuće do škole, voze se po cestama, a zapravo uživaju. Na jedan zapravo njima vrlo pristupačan način uče o svom zavičaju, snalaženju u prostoru i orijentaciji”, izjavila je Iva Letica, zamjenica ravnateljice Osnovne škole Antuna Augustinčića.

Tagged