Predavanje o Iranu u knjižnici

MOJ ZAPRESIC NE PROPUSTITE NOVOSTI

Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić u petak 20.01.2023. od 18:00 organizira predavanje Ivana Đogića o Iranu.

Ivan Đogić rođen je u Zagrebu 1985. godine. Interes za geografiju, povijest i drugačije odveo ga je na mnoge destinacije svijeta. U jednoj od njih odlučio se i skrasiti. U Iranu živi od 2018. godine. Bavi se turizmom, djelatnošću koja mu omogućava da vlastita područja interesa podijeli sa stranim posjetiteljima i drugim znatiželjnicima. Iran u prezentu mu je putopisni prvijenac kojim se trudi na edukativan i zabavan način čitatelju približiti egzotičnu, dinamičnu i tirkiznu zemlju Iran. Autor je knjige za djecu “Djeca Irana”. Dobitnik je Nagrade Dijana Klarić za najbolju hrvatsku putopisnu knjigu 2021. godine.

Autor je i knjige “Iran u prezentu”, putopisni je to prvijenac koji opisuje egzotični, dinamični i tirkizni Iran na edukativan i zabavan način.

Dijelom kronika iranskog društva, kulture, povijesti i zemljopisa, a djelom svojevrsna virtualna turistička tura, ova će Vas knjiga povesti u fascinantan svijet zemlje o kojoj postoji mnoštvo zabluda. Ako vas zanima Iran i želite ga pobliže upoznati te ste se spremni uhvatiti u koštac s vlastitim i medijskim predrasudama o Iranu, Irancima, šijitima, Islamskoj Republici, Perzijancima, našli ste ono što vam treba. Ivan piše vrlo pitko, intelektualno, ali ne zamorno, slažući, kao u baklavi, red osobnih iskustava (ugodnih i neugodnih – nije mu problem kritizirati ni sebe ni Irance ako smatra da stvari treba nazvati pravim imenom), red turističkih i servisnih informacija, red povijesnih anegdota. Monografija, vodič, putopis… sve u jednom.

Krešimir Sučević Međeral

Kao putnik koji ne putuje dovoljno, moram priznati da sam itekako zavidan Ivanu koji je napisao zbirku opisa, tj. modernu enciklopediju o Iranu za početnike. Iscrpno, jezgrovito, a opet jednostavno i zanimljivo, u Iranu u prezentu čete pročitati sve što vas zanima o klasičnim turističkim stvarima, onim škakljivim i tabu temama, ali se opustiti i uz slike i opise prekrasnih detalja ove velike zemlje. Nakon čitanja ovog štiva nema dvojbe da mi se Iran popeo još više na ljestvici zemalja koje definitivno moram posjetiti. Putujte ljudi, putujte što više, a čak i dok niste na putu, učite iz ovakvih lijepih knjiga. Hvala Ivane, vidimo se u Iranu, ti kuhaš!

Domagoj Jakopović Ribafish