I u ovoj godini omogućen je besplatan željeznički prijevoz djece i učenika

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Vlada RH donijela je Zaključak o nastavku provedbe pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH do 31. prosinca 2024. godine, potvrdili su iz HŽ Putničkog prijevoza. Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Prošle godine u Zaprešiću je bio upisan 2.581 učenik (1.909 su bili osnovnoškolci, 185 su srednjoškolci, 190 ih je upisano u strukovno trogodišnje obrazovanje, a 297 u četverogodišnje) , a dodamo li ovom broju i broj učenica i učenika koji se školuju u Zagrebu ili drugim mjestima, ne sumnjamo da će ova odluka barem malo poboljšati financijsku situaciju kod mnogih zaprešićkih obitelji.

Djeca do polaska u osnovnu školu, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu, od 1. siječnja 2023 do 31. prosinca 2024. ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova.

Do 31. siječnja 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju u slučaju da nemaju pametnu karticu s profilom na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja i koji je potrebno pokazati vlakopratnom osoblju u vlaku, te u slučaju da imaju pametnu karticu s profilom iz školske godine 2021./2022. na temelju postojećeg profila.

Od 1. veljače 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu moraju imati važeći profil za 2023. godinu.

Zahtjev, potvrda obrazovne ustanove i fotografija za izradu pametne kartice mogu se poslati putem pošte ili besplatno.djeca@hzpp.hr ili predati na blagajni Hrvatskih željeznica.