Druga obljetnica od potresa: Saznali smo u kojoj je fazi obnova stambenih zgrada

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Prošlo je točno dvije godine od velikog potresa s epicentrom kod Petrinje. Potresom magnitude 5.0 prema Richteru započela je serija potresa, a samo dan nakon ovog potresa uslijedio je još jači, magnitude 6.2 prema Richteru. Ovaj potres je zadesio i brojna područja u okolici Petrinje, ali i ona koja nisu u neposrednoj blizini, poput Zaprešića. Povodom druge obljetnice tog događaja, održana je konferencija za novinare ispred jedne od privatnih zgrada oštećenih u potresu, na adresi Trg žrtava fašizma 13, Zaprešić. Stiglo je i prvo rješenje o novčanoj pomoći za obnovu jedne od privatnih zgrada koja čeka obnovu.

Cijeli postupak komentirao je Krešimir Tuđman iz Gradsko stambenog komunalnog gospodarstva koje je zaduženo za upravljanje obnovom privatnih zgrada:

“Možemo danas sa zadovoljstvom reći da smo primili prvo rješenje o isplati novčane pomoći za obnovu zgrade na adresi Trg žrtava fašizma 17. Postupak je bio iznimno dug, odnosno mogu reći da je odrađeno puno sastanaka gdje su stanari trebali donijeti određene odluke. Radi se o principu samoobnove gdje su stanari odabrali model u kojem oni samoinicijativno, preko svog upravitelja, pokreću svaki taj postupak. Ugovorili smo prvo izradu elaborata ocjene postojećeg stanja, zatim projektnu dokumentaciju i kontrole projekata, da bi na kraju svi ti projekti prošli tehničko-financijsku kontrolu i da bismo danas imali rješenje o isplati novčane pomoći. Negdje u veljači ili najkasnije u ožujku ćemo imati i odabranog izvođača radova te krećemo s obnovom zgrade. Tu je bitno naglasiti da je sredinom ove godine promijenjen, odnosno donesen novi program mjera koji je puno povoljniji za same stanare. Višestambene zgrade se obnavljaju na razini dva, tako da je znatan iznos sredstava naknadno odobren. Kad govorimo o ovoj zgradi, to je otprilike četiri milijuna kuna koji će ukupno biti dodijeljeni”.

Na konferenciji je bio prisutan i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, koji je komentirao ulogu Grada u obnovi privatnih zgrada od potresa:

“Želim reći, kad govorimo o samoj obnovi ovih zgrada, da su stanovi privatno vlasništvo, da Grad Zaprešić nije aktivni nosilac obnove kao takav, ali smo se od prve postavili kao aktivni sudionik pa smo svim stanarima osigurali ili pomogli u osiguravanju zamjenskog smještaja te već drugu godinu plaćamo i smještaj stanarima u zamjenskim stanovima, kako ih je, nažalost, ova nesreća stisla. Isto tako, Zaprešić je od prve platio i plaća svu projektnu dokumentaciju, od one prve ocjene i analize stanja do sve vrste elaborata, procjena i konstrukcijskih rješenja do dana današnjeg. Jasno je kad kažemo da je od potresa prošlo podosta mjeseci, da se sporo ide, ali zaista mislim da mogu reći da smo kao support građanima bili u svakom trenutku na usluzi sa svojim savjetima, promišljanjima – od savjeta mogućih statičara za samorealizaciju, od pokušaja dogovora što je moguće bržih dogovora za izradu samih tih analiza. Podosta je takvih poslova, a isto tako smo pokušali utjecati na nadležna tijela Ministarstva i sva ona ostala tijela koja su bitni čimbenici u donošenju odluka. Nakon ove odluke koja je omogućila i prvu javnu nabavu za početak uređenja prve stambene zgrade, napravili smo iskorak koji je u okviru nas, kao javne uprave, bio jedino moguć, a to je da aktivno sudjelujemo i da budemo pomoć na svaki način našim stanarima, predstavnicima te Gradsko stambenom komunalnom gospodarstvu koji je, zapravo, nosioc samog tog posla”.

Izjave su dali i prisutni predstavnici stanara. Ksenija Vanjorek Stojaković, predstavnica Malog vijeća zgrada stradalih u potresu, iskazala je zadovoljstvo:

“Želim ovim putem informirati javnost da su sve radnje i sve bitne dokumentacije provedene kroz brojne sastanke i kroz izvrstan timski rad. Znači, stojimo pred raspisivanjem natječaja za izvoditelja konstrukcijske obnove, što me izuzetno veseli i ponosna sam što smo timskim radom države, grada, upravitelja zgrada i nas privatnih vlasnika uspjeli u najkraćem mogućem vremenu riješiti na korist sviju nas. Uglavnom, svi se trude i rekla bih možda, kao primjer za druge gradove, da sve najviše počiva na angažmanu osoba i na izvrsnosti obavljanja poslova”.

Predstavnik stanara zgrade na adresi Trga žrtava fašizma 2, Ivan Damiani, obratio se javnosti s porukom:
“Istaknuo bih ovom prilikom zajedništvo stanara svih zgrada oštećenih u ovoj nevolji koji su pokazali čvrsti zajednički rad. Još bih poželio svima sretnu Novu godinu i da ova sljedeća godina bude vesela te da se obnova konačno završi u njoj”.

Rješenje o dodjeli sredstava za obnovu čekaju još tri zgrade u ulici Trg žrtava fašizma u Zaprešiću.

 

Tagged