Šahovski velemajstor Alojzije Janković neporažen u meču protiv 25 natjecatelja

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI SPORT

Šahovski velemajstor Alojzije Janković odigrao je božićni šahovski meč – “Simultanka u Zaprešiću” protiv 25 natjecatelja dobi između 7 i 92 godine. Meč se održao 21.12. od 17 sati u Klubu umirovljenika grada Zaprešića, a Janković je ostao neporažen u naizmjeničnoj igri protiv suparnika. Velemajstor je upisao 18 pobjeda i 7 neriješenih rezultata, što mu je donijelo 23,5 boda. Ostali igrači su u zbroju ostvarili 3,5 boda.

Božićni šahovski meč svojim potezom je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Turk je pohvalio ovaj događaj i sve prisutne. “Pobjednik je svatko od nas tko sjedne za ovu šahovsku ploču. To je disciplina kojoj skidam kapu. Ja jesam tako zvani priučeni šahist, nikad neću biti velemajstor, ali je šah zaista jedan lijep sport i čestitam svima onima koji se njime bave od onih najstarijih do najmlađih. Mislim da je ovo zaista jedna lijepa manifestacija u našem gradu” – izjavio je Turk.

 

Šahovski velemajstor Alojzije Janković otkrio je kako je za igranje simultanke potrebna dobra koncentracija, ali ističe kako cilj ovog događanja nije rezultat, već mogućnost natjecatelja da se okušaju u igri protiv velemajstora. Janković je govorio i o rastu popularnosti ovog sporta za sve uzraste. “Neki faktori su učinili da popularnost naraste od pojave pandemije kad smo bili više kod kuće i kad smo imali više vremena, onda ona čuvena serija The Queen`s Gambit… Tako da neki faktori su išli šahu u prilog i vjerujem da ćemo sad to još više moći promovirati, pogotovo prema mladima, ali drago mi je da smo u Klubu umirovljenika. Šah je također dobar u borbi protiv demencije i Alzheimera, idealan sport za naše umirovljenike” – zaključio je Janković.

Janković je otkrio da je za titulu velemajstora šaha potrebno odlično odigrati na međunarodnim natjecanjima te ispuniti određene pragove i norme koje utvrđuje Svjetska šahovska organizacija (FIDE). “Meni je iznimno drago da sam do titule došao. U povijesti je samo 30-ak Hrvata došlo do titule velemajstora” – objasnio je Janković.

Organizator božićnog šahovskog meča bio je Josip Brajdić koji je istaknuo važnost ovakvih događaja za umirovljenike.

Tagged