Advent bez petardi

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi tradicionalnu akciju ”Mir i dobro”, kojom se nastoji spriječiti stradavanje prilikom uporabe pirotehničkih sredstava, te podsjećaju kako petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja, i kako neoprezno ili nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.

Iz Policijske postaje Zaprešić su najavili akciju „Mir i dobro“ Ministarstva unutarnjih poslova, te pripremili nekoliko savjeta kako bi ovi blagdani prošli bez neželjenih posljedica:

“Sada već tradicionalna akcija pod nazivom „Mir i dobro“ Ministarstva unutarnjih poslova koja je prvenstveno preventivnog karaktera počinje 12.prosinca 2022. godine i provodit će se do 08.01.2023. godine. Poučeni dosadašnjim iskustvom i ove godine potičemo građane na suzdržavanje od korištenja pirotehničkih sredstava čime se uvelike mogu spriječiti tragične posljedice. Ova akcija, prvenstveno JE preventivnog karaktera, provodi se na području Republike Hrvatske od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstveno i u miru. Osnovni cilj akcije je da se poveća opća sigurnost građana i održi povoljno stanje javnog reda i mira uz sprječavanje svih oblika zlouporaba oružja, eksplozivnih sredstava i drugih ubojitih sredstava.
 
Podsjećamo građane da je po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja nije dozvoljena nabava, posjedovanje, niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3., te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Također, ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina samo od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Njihova uporaba je dozvoljena građanima starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

 Podsjećamo i na kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ kojom želimo potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem, minsko eksplozivnom i nedopuštenim pirotehničkim sredstvima, te u sklopu koje, osim što građani mogu predati bez sankcija ilegalno oružje, mogu se predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava te apeliramo na sve građane da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja i pirotehničkih sredstava bez sankcija.    

Kako bi spriječili neželjene posljedice savjetujemo:
držite oružje pod nadzorom i zaključano,
nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijavite policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
ako koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
ako se već odlučite za kupovinu pirotehnike to učinite u ovlaštenim prodavaonicama,
pirotehnička sredstva ne koristite pod utjecajem alkohola i koristite ih jedino na otvorenom prostoru,
poštujte sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo,
ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
u ponašanju budite uzor svome djetetu,
savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,
savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

 Želimo vam sretne i sigurne blagdane ! “