Kako je Zaprešić postao grad prijatelj djece

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske 5. prosinca 2022. godine, dodijelio je Gradu Zaprešiću status Grada prijatelja djece.
U Povjerenstvu za Grad Zaprešić bile su i izvješće su podnijele: prim. Marija Hegeduš Jungvirth, dr. sc. Arijana Mataga Tintor, i Snježana Krpes, prof., u ulozi glavne tajnice Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske. Grad Zaprešić je ujedno dobio i Povelju za Naj-akciju ove godine, a u umjetničkom djelu su sudjelovala djeca iz Glazbene škole Zlatka Balokovića iz Zaprešića.

Prof. Snježana Krpes, kao glavna tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i jedna od ocjenjivačica prilikom izvida u grad Zaprešić za dobivanje kandidature Grad Zaprešić prijatelj djece, otkriva nam u razgovoru detalje o putu Zaprešića do statusa Grad prijatelj djece, te što bi posebno izdvojili kao prednosti Zaprešića kad se govori o brizi za dobrobit i ostvarivanje prava djece u Zaprešiću.

“Grad Zaprešić, odnosno gradska uprava zajedno s cjelokupnom zajednicom u program Gradovi i općine prijatelji djece uključila se prije godinu i pol. Već i prije samog uključenja u ovaj program u Zaprešiću se puno toga radilo s djecom i za djecu, tako da ovaj status Grad Zaprešić prijatelj djece, koji su zasluženo stekli u zadnjih godinu i pol, u stvari je potvrdio sve ono dobro što u Zaprešiću postoji vezano uz djecu i njihov kvalitetan rast i razvoj. Osim uključenja u samu akciju, trebalo je donijeti i planove za djecu, a Zaprešić je otišao i korak dalje. Donio je strategiju za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Zaprešića za razdoblje od 2022. do 2027. godine gdje je pokrio svih deset programskih područja ovog programa. Uključio je, osim lokalne samouprave, i sve stručne službe, ustanove, organizacije civilnog društva i druge institucije, jer bez njih sve to što se radi za djecu je gotovo nemoguće. Program Gradovi i općine prijatelji djece upravo ističe koliko je važno da se unutar jedne lokalne zajednice mobiliziraju svi njeni resursi, i da svi rade na dobrobit djece.”, rekla nam je Snježana Krpes, te napomenula i kako se sama kandidatura sastoji od nekoliko elemenata: “Grad, nakon što zadovolji 80% kriterija iz programa Gradovi i općine prijatelji djece pristupa toj kandidaturi, treba popuniti vrlo zahtjevno završno izvješće s puno podataka o tome kako rad ustanove, udruge, kakva je sigurnost djece u gradu, te koja se kvalitetna skrb pruža roditeljima u podršci u roditeljstvu. Pokrivena su područja odgoja, obrazovanja, sporta, kulture, slobodnog vremena djece, stanje igrališta, te je to sve objedinjeno u tom završnom izvještaju, nakon kojeg dolazi prosudbena komisija i obilazi punktove, razgovara s odgovornim osobama na tim punktovima, a naravno i s djecom. Osim izvida, tu je još vrlo značajno istraživanje učenika u Osnovnoj školi, a grad Zaprešić je zadovoljio i taj kriterij. Djeca su se pozitivno izjasnila o tome da im je lijepo živjeti u Zaprešiću, a obavljeno je i telefonsko istraživanje roditelja, Na osnovu tih svih elemenata, Središnji koordinacijski odbor donosi odluku da je Grad, odnosno određena lokalna sredina, stekla status grad općina prijatelj djece.”

Snježana Krpes je navela neke posebnosti koje je Komisija istaknula i u svome osvrtu, po čemu je Grad Zaprešić postigao nadstandarde u skrbi za djecu: “Osim strategije koja je vrlo važna, činjenica je da se iz gradskog proračuna izdvaja četrdeset posto, oko 90 milijuna kuna, te ulaže u djecu i mlade, da su u zadnjih nekoliko godina pokrenuti veliki infrastrukturni projekti kao što je izgradnja novog dječjeg vrtića iz vlastitih proračunskih sredstava, te je i prijavljen projekt nove osnovne škole kroz sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Jedan od kamena temeljaca, jedna vrlo aktivna udruga koja djeluje na području grada Zaprešića je udruga CEZAM, koja je centralna udruga u području osnaživanja djece i mladih, posebno za ovo aktivno sudjelovanje. Okuplja volontere u nizu volonterskih aktivnosti, jača kompetencije djece koja su uključena u Vijeće učenika. U području socijalne skrbi ističemo jednu hvalevrijednu inicijativu, u stvari program besplatnog ljetovanja djece u Centru za edukaciju, odmor i rekreaciju Selce.

Grad Zaprešić provodi brojne mjere potpore roditeljima, osim jednokratnih subvencija imaju niz radionica i savjetovališta za roditelje. Ono što je isto jedna posebnost u današnje vrijeme, gotovo sve škole u školskoj kuhinji i kuhinje u vrtiću imaju tople obroke, postoji školska kuhinja, odnosno vrtićka kuhinja. Promovira se sport kao važan čimbenik u promociji zdravlja i djece. Posebnost je i izgradnja centra za mini atletiku, koji će biti polivalentno igralište koje, ne samo da će omogućavati trening djeci i atletičarima nego i djeci s invaliditetom da se aktivno uključuju u atletiku, i u potpunosti će biti prilagođeno treninzima djece s invaliditetom.”

O kulturnom životu u Zaprešiću, glavna tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske je dodala kako je njihov “opći dojam bio da gotovo nema aktivnosti u okviru kulturnog djelovanja u koju se djeca u Zaprešiću ne mogu uključiti, od raznih manifestacija, festivala, kreativnih natječaja, kulturno umjetničkih društava koja njeguju tradiciju zaprešićkog kraja, i kazališnih družina poput Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade Max teatar. Gradska knjižnica ima gotovo dvije tisuće upisane djece, dvadeset i pet tisuća knjiga u knjižnom fondu, te jednu vrlo dojmljivu zbirku igračaka i didaktičkog materijala od tisuću eksponata.”
Snježana Krpes je istaknula i koliko su “razvijeni programi u Pučkom otvorenom učilištu, i Udruzi Rubikon koja brine za djecu s autizmom i daje podršku i samoj djeci i njihovim roditeljima.”, te dodala kako su “vrtići, školski prilazi i igrališta lijepo uređena. Evo u zadnjih nekoliko godina 17 dječjih igrališta, što u središtu Zaprešića i okolici, uređuju se i prilagođavaju djeci i njihovim roditeljima, te se vodi briga o sigurnosti djece. I vrlo je važna inicijativa gdje je Grad prepoznao potrebu da se otvori i ambulanta Poliklinike SUVAG, kako ne bi djeca i njihovi roditelji njihovi morali putovati do Zagreba. U cijeloj ovoj kandidaturi isticali su jedan lijep slogan, a to je “postanimo zajedno grad prijatelj djece”. Iz svega ovog se vidi da su to zajedništvo, solidarnost i suradnja, dobri i pravi temelji se za dobivanje statusa grad prijatelj djece.”

fotografije: Mirko Cvjetko