Zaprešić je 89. Grad-prijatelj djece

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske 5. prosinca 2022. godine u Hotelu Academia u Zagrebu, organizirao je Svečano i tematsko Savjetovanje „Gradovi i općine-prijatelji djece“ gdje je dodijelio javna priznanja gradovima i općinama za Naj-akcije za djecu u 2022. godini. Tema ovogodišnjeg Savjetovanja je bila: „Dječja participacija na lokalnoj, regionalnoj i EU razini”, a u panelu na tu temu sudjelovali donositelji odluka i djeca iz Dječjih vijeća. Veliko finale sjednice je bilo proglašenje 89. Grada-prijatelja djece, Grada Zaprešića,

Kako su objavili iz Grada Zaprešića, čak 40,65% ukupnog Gradskog proračuna za 2022. godinu čini „Dječji proračun“ u iznosu od 92.665.050 kn. Spomenuli su i neka od kapitalnih ulaganja poput izgradnje velike sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića, gradnje novog objekta dječjeg vrtića, te gradnje Centra mini atletike, uz obnovu zgrade POUZ-a koje će biti mjesto za kulturu, ali i glazbenu školu. Uz to, izgrađen je novi skate park na Zajarkima, nova atletska staza na sportskim terenima OŠ Ljudevita Gaja, završena je cjelovita obnova dječjeg parka u Ulici Baltazara Adama Krčelića, obnovljene su i dograđene zgrade vrtića i škola.

Redovito se iz Proračuna financiraju učeničke i studentske stipendije, nagrađivanje najboljih, besplatni radni materijali. Valja napomenuti kako nije rasla cijena vrtića i sva djeca s oba zaposlena roditelja imaju svoje mjesto u vrtiću. Tu su i brojne radionice i događanja, Sajam izvanškolskih aktivnosti, a potpisan je i novi ugovor Grada i zaposlenika u vrtićima koji je pozitivni iskorak na razini materijalnih prava zaposlenika, objavljeno je na službenim stranicama, te su napomenuli kako vode brigu i o najranjivijoj skupini djece te je tako Zaprešić prvi grad u Hrvatskoj koji je otvorio razredni odjel za obrazovanje djece s poremećajem iz spektra autizma, a danas ima dvije takve skupine. Uz to, u zaprešićkim su školama i pomoćnici u nastavi kako bi obrazovanje djeci s teškoćama bilo što lakše, ugodnije i prilagođenije.