Zaprešić je pobjednik u kategoriji Smart City među srednjim gradovima

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Zaprešić je dobitnik nagrade Smart City u kategoriji srednjih gradova pri čemu se postavio kao najpametniji hrvatski grad u kojem živi između 10.000 i 35.000 stanovnika, a temeljen je na implementaciji pametnih rješenja u sve aspekte funkcioniranja grada. U finalu je bio u konkurenciji s Koprivnicom, Makarskom, Porečom i Svetom Nedeljom. Nagradu je na svečanom proglašenju u Opatiji primio pročelnik UO za financije i gospodarski razvoj Miljenko Šoštarić.

Kako su objavili iz Grada Zaprešića, postoji Strategija razvoja pametnog grada za razdoblje od 2021. do 2026. godine, te se sukladno njoj i razvija u grad s implementiranim pametnim rješenjima i ide u korak s trendovima digitalizacije, te su dodali kako je cilj implementacijom pametnih rješenja u razna područja olakšati život u Zaprešiću.

Nagrada Smart City izbora najboljih gradova portala Gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnji listom i tvrtkom Apsolon, i ove je godine dodijeljena u tri konkurencije: veliki grad (preko 35.000 stanovnika), srednji grad (10.000 – 35.000 stanovnika) i mali grad (manje od 10.000 stanovnika), i to temeljem Apsolonove posebne metodologije za ocjenu digitalne spremnosti gradova, anketnog istraživanja i pregleda javno dostupnih podataka u područjima strateškog planiranja, gospodarstva, društva, okoliša, prometa i infrastrukture.

Najboljim gradovima za gospodarstvo proglašeni su Samobor, Opatija i Hvar, za demografiju i mlade Vukovar, Labin i Crikvenica, a kao najbolje gradove za život odabrali su Varaždin, Svetu Nedelju i Rab. Grad koji je u proteklih godinu dana ostvario najveći napredak na polju kvalitete života je Opuzen, a EU fondove je najuspješnije koristio Grad Rijeka. Rijeka je pobjednik i u Smart City kategoriji među velikim gradovima, a najpametniji mali grad je Krk. U Eco City kategoriji i ove je godine pobjedu odnio Osijek.