Besplatno obrazovanje za nezaposlene osobe s invaliditetom

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Pučkom otvoreno učilište Zagreb u sklopu EU projekta Ponos održava besplatne verificirane programe za osposobljavanje osoba s invaliditetom. Programi koji se nude su: kuhar, konobar i slastičar.

Osim stanovnicima Grada Zagreba, mogućnost besplatnog školovanja je otvorena svim stanovnicima Zagrebačke županije koji su nezaposlena osoba s invaliditetom.

Podsjetimo, u subotu 3. prosinca se održava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a cilj projekta Ponos je obrazovanje te poboljšanje zapošljivosti i integracije na tržište rada osoba s invaliditetom.

Kroz projekt Ponos polaznici/ce će imati priliku sudjelovati u verificiranim programima osposobljavanja za zanimanje kuhar/ica, konobar/ica i slastičar/ka. Program će se održati u Zagrebu, a namijenjen je osobama koje imaju prebivalište na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Uz ove programe sudjelovat će i u neformalnim programima to jest gastro radionicama koje će pratiti svaki navedeni program ali i dodatnim neformalnim programima za jačanje psihosocijalnih vještina i digitalnih (IT) vještina. Ovaj obrazovni „paket“ ima za cilj pružiti stručna i praktična znanja iz područja turizma i ugostiteljstva ali i jačanje ostalih vještina koje jačaju poziciju nezaposlenih osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Rad s ciljanim skupinama u projektu provodit će nastavnici i mentori iz turističko-ugostiteljskog sektora koji će i sami proći edukaciju o specifičnostima rada s osobama s invaliditetom kako bi se unaprijedio proces učenja. Nastavnici i mentori su ključno osoblje odgovorno za napredak ranjivih skupina tijekom obrazovnih procesa. Njihova informiranost i razumijevanje psihosocijalnog stanja, položaja i potreba ranjivih skupina podiže kvalitetu provedbe nastavnog plana i programa. Osposobljavanje nastavnika (i mentora kod poslodavaca) ima za cilj senzibilizaciju u radu s osobama s invaliditetom i smanjenje predrasuda oko (dugotrajne) nezaposlenosti i invalidnosti.

TIM Ponos: