Zaprešić i ove godine među pet finalista za nagradu Smart city

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Grad Zaprešić je i ove godine u finalu srednjih gradova u konkurenciji za nagradu Smart city. Osim Zaprešića, u finalu su aktualni pobjednik Koprivnica, te Makarska, Poreč, i Sveta Nedelja.

Nagrada Smart City izbora najboljih gradova portala Gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnji listom i tvrtkom Apsolon, i ove će godine biti dodijeljena u tri konkurencije: veliki grad (preko 35.000 stanovnika), srednji grad (10.000 – 35.000 stanovnika) i mali grad (manje od 10.000 stanovnika), i to temeljem Apsolonove posebne metodologije za ocjenu digitalne spremnosti gradova, anketnog istraživanja i pregleda javno dostupnih podataka u područjima strateškog planiranja, gospodarstva, društva, okoliša, prometa i infrastrukture.

Kako su objavili na portalu gradonačelnik.hr, Zaprešić “kandidira za nagradu udjelom proračuna koji se izdvaja za obrazovanje od 40,9 posto, udjelom kućanstava priključenih na fiksni širokopojasni Internet od 63,5 posto ukupne populacije, stopostotnom udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima grada, količini energije koju grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija od 312.549 kilovatsati.”

Među petnaest gradova koji su uvršteni u završnicu natjecanja za nagradu ‘Smart City’, u okviru izbora najboljih gradova Hanza Medije i portala Gradonačelnik.hr su i svi lanjski pobjednici. Tako su, uz grad Krk, aktualnog dobitnika nagrade u konkurenciji malih gradova, završnicu izborili Hvar, Korčula, Donji Miholjac i Zlatar, a među velikim gradovima u finalu se našao prošlogodišnji pobjednik grad Rijeka, uz gradove Dubrovnik, Karlovac, Slavonski Brod i Zadar.

Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a partner izbora u Smart City kategoriji je agencija Apsolon. Pobjednici će biti proglašeni 1. prosinca u Opatiji.