Održana godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću na svojoj je godišnjoj i izvještajnoj skupštini iznio izvršenje planiranog za 2022., te planove za nadolazeću godinu. Ovo je inače bila i prva godišnja skupština s novom predsjednicom. Naime, 28. travnja 2022. godine Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću izabrao je novo predsjedništvo, te je od tada predsjednica Višnja Poropat Vujnovac, potpredsjednik Mirko Ivanjek, a preostala tri člana čine Petra Katarinčić, Zdravka Kramarić i Šime Čačić.

Iz Ogranka su izjavili kako su ostvarena brojna povezivanja s drugim institucijama poput Galerije Razvid, Muzeja Brdovec, GK A. Kovačića te s osnovnim školama, srednjom i glazbenom školom kao i sa zaprešićkim vrtićima. Posebno je spomenuta i suradnja s OŠ Pušća u kojoj će se održati dvije radionice glagoljice. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću postavljene su tri izložbe, a četvrta je u planu za 13. prosinca, održane su promocije knjiga i predavanja na razne teme, a uz dvije objavljene knjige, do kraja godine iz tiska će izaći još tri.
„Ove smo godine sudjelovali na Festivalu knjiga u organizaciji Matice hrvatske te na Sajmu gospodarstva u Zaprešiću i posebno me veseli što ljudi prepoznaju da upravo u Ogranku mogu naći brojne važne podatke i činjenice i da su zainteresirani za knjige koje objavljujemo“, rekla je predsjednica Višnja Poropat Vujnovac, istaknuvši kako 7. prosinca organiziraju projekciju filma o slikaru Maksimilijanu Vanki po kojem će škola u Kupljenovu dobiti ime, pa što veći broj građana žele informirati o značaju njegovih djela i zanimljivosti njegova života. Osim izložbe i projekcije filma, do kraja godine, točnije 17. prosinca, promovirat će se i nova knjiga Paule Ilić, koja će sve vratiti u neka prošla vremena Zaprešića.

Za 2023. godinu u Ogranku su puni planova, od objavljivanja knjiga, od kojih ističu monografiju Čedi Ostrešu, do centralne manifestacije obilježavanja 450 godina Seljačke bune. Zaprešićki kraj i Ilija Gregorić u tom su povijesnom događaju odigrali značajnu ulogu, a ova je okrugla obljetnica odličan trenutak da se to otrgne od zaborava.

Ogranak ne zaboravlja niti velikane kao što su August Šenoa, Pavao Štoos, Ivan Perkovac i Ante Starčević, ali i promovira rad zaprešićkih umjetnika, pa je u planu objavljivanje šest knjiga, a već je dogovoreno i pet zanimljivih predavanja.

Rad Ogranka podupiru Grad Zaprešić, Zagrebačka županija, općine Brdovec, Marija Gorica i Pušća te tvrtke Elektrowat i Naše klasje, a da to čini i Središnjica pokazuje dolazak potpredsjednika Matice hrvatske Marija Jareba koji je o radu Ogranka iznio pozitivno stajalište i riječi pohvale. Dodatan je to vjetar u leđa Ogranku Matice hrvatske u Zaprešiću, te poticaj da i dalje promiče kulturu i kulturnu baštinu zaprešićkog kraja.