Na kavi s Dubravkom Petrović, policijskom službenicom za prevenciju

MOJ ZAPRESIC NA KAVI NOVOSTI

Dubravka Petrović, policijska službenica u Policijskoj postaji u Zaprešiću otkriva nam kako je postala policajka, priča o suradnji policije i građana, i podsjeća na preventivno edukativne programe koji se u Zaprešiću provode.

Kada ste došli u policiju i koje ste poslove obavljali do danas u policiji?

U policiji sam od 1995. godine. S 18 godina sam došla u Policijsku postaju Zaprešić i prvi posao koji sam tada obavljala bila je opservacija policijske postaje za što sam u zaduženju imala dugo naoružanje. Naime, tada su bila takva vremena i čuvala se policijska postaja nakon Domovinskog rata. Nakon toga, jedno vrijeme radila sam kao prometni policajac i obavljala sve poslove koji su u nadležnosti prometne policije-od utvrđivanja prometnih prekršaja, očevida prometnih nesreća, zaprimanja prijava građana i slično. Potom je uslijedilo razdoblje rada u kriminalističkoj policiji gdje sam obavljala poslove analitike i gospodarskog kriminaliteta, a paralelno sam upisala i Stručni studij kriminalistike. Po završetku studija nastavila sam raditi poslove policijske službenice za prevenciju i te poslove i danas obavljam u policijskoj odori.

Što Vam više leži, uniforma ili kriminalistička policija?

Više volim raditi u policijskoj odori. Mogu slobodno reći da odora daje taj dodatni osjećaj koji nas potiče na pomaganje ljudima i da smo uvijek na raspolaganju našim građanima kada nas trebaju.

Možete li nam reći zašto ste odabrali postati policajka?

Želja da postanem policajka pojavila se negdje u 8. razredu osnovne škole, s obzirom da se nitko u mojoj obitelji nije bavio „policijskim“ poslom nisam imala puno informacija o tom zanimanju. Međutim, u to vrijeme nije bilo mogućnosti da se školujem u Hrvatskoj za taj posao pa sam upisala gimnaziju. Nakon završetka srednje škole upisala sam Pravni fakultet, ali me želja da budem policajka nije napuštala zbog čega sam na Policijskoj akademiji u Zagrebu upisala tečaj za prekvalifikaciju, za zanimanje policajac.

Kako vam je bilo kada ste se zaposlili u policiju? Kakav je bio odnos muških kolega prema vama kao ženi u policiji, tj. postoje li predrasude danas prema policajkama?

Kada sam se zaposlila u policiji, dobila sam raspored u Policijskoj postaji Zaprešić, budući da sam živjela u okolici Zaprešića. U postaji smo jedine žene bile moja kolegica Maja i ja, dok je muških kolega u to vrijeme bilo šezdesetak. U početku su kolege bili zabrinuti kada smo radili zajedno jer su očekivali da nas trebaju čuvati u ophodnjama, ali se s vremenom i njihov stav prema tome promijenio i mislim da danas nema predrasuda o ženama u policiji jer je puno više žena u našim redovima koje jednako uspješno obavljaju taj posao.

Koja je vaša zadaća u policiji danas?

Trenutno obavljam poslove policijske službenice za prevenciju i moje zadaće su praćenje stanja sigurnosti, organiziranje i provedba niza preventivnih aktivnosti u svrhu povećanja sigurnosti građana, suradnja s lokalnom samoupravom oko rješavanja nekih problema te provođenje preventivnih aktivnosti. Također, već nekoliko godina u programu Radija ZFM i Radija Krapina informiram javnost o događajima na području Policijske postaje Zaprešić.

Što mislite o suradnji medija i policije?

Mediji imaju važnu ulogu u prenošenju poruka i oni su bitni posrednici policiji u komunikaciji s građanima. U vremenu u kome živimo mediji dominantno utječu na kreiranje javnog mnijenja, a surađujući s medijima policija ima priliku prezentirati svoj rad onakvim kakav jest i učiniti ga bliskim i pristupačnim građanima odnosno javnosti. Iz vlastitog iskustva, mogu reći da je kroz suradnju policije s lokalnim medijima ostvaren kvalitetan partnerski odnos u prenošenju poruka javnosti.

Kakva vam je suradnja s građanima?

Imamo dobru suradnju s građanima na području za koje je nadležna Policijska postaja Zaprešić. Glavna zadaća policije je biti na usluzi građanima te se uvijek trudimo biti prisutni kako bismo pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

Koje preventivne programe provodite, i što su to Vijeća za prevenciju?

Provodimo više preventivno edukativnih programa za djecu i mlade, kao što je program protiv ovisnosti „Zajedno više možemo“. Policijski službenici održavaju predavanja u osnovnim školama, s ciljem da se zaštiti zdrava populacija od sredstava ovisnosti. Isto tako u suradnji s Udrugom Roda provodimo edukativno-preventivnu aktivnost pod nazivom „Sigurno s djecom u prometu“ u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Također, odraslima i djeci predstavljamo sve sigurnosne aspekte korištenja auto-sjedalica. Preventivnom akcijom pod nazivom „Poštujte naše znakove“ prvašiće osnovnoškolce upoznajemo s osnovnim prometnim pravilima, dok je program „Moj prijatelj policajac“ namijenjen predškolskom uzrastu dječjih vrtića. Želim napomenuti da sudjelujemo i u programima koje organizira lokalna samouprava, kojima građane upućujemo na samozaštitno ponašanje te ih senzibiliziramo na kontakt s policijom. Na području Policijske postaje Zaprešić održava se i program JUMICAR, a radi se o preventivnom odgoju djece u cestovnom prometu. Tu je i preventivna aktivnost „Dobar susjed, siguran stan“, u sklopu koje senzibiliziramo građane i potičemo na samozaštitno ponašanje kada su u pitanju kaznena djela teških krađa provaljivanjem u domove.
Na našem području osnovana su Vijeća za prevenciju u Zaprešiću, Bistri, Brdovcu i Mariji Gorici. Vijeća za prevenciju pripremaju i osmišljavaju preventivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti građana i smanjenja kažnjivih ponašanja. Također, u suradnji s Vijećima za prevenciju provedene su preventivne aktivnosti pod nazivom „Zaštite vaše domove i vikendice od provala i krađa“.

Ako nam možete reći na kraju koji vam je najteži trenutak bio do sada u policiji, i što bi poručili mladima koji žele postati policajac?

Najviše me se dojmio posjet Klinici za onkologiju u Zagrebu i Škola u bolnici. Tamo sam kao policijska službenica više puta održala predavanja i upoznala djecu s radom policije, a imali smo priliku djeci dovesti i psa tragača te im i na taj način približiti rad policije. Upoznala sam i predivne učitelje i djecu koja ne odustaju u borbi za život, a redovito bih se pri tim druženjima i zbližila s djecom, a onda bi me jako pogađalo kad bih nakon nekog vremena došla u ponovni posjet, a mojeg malog prijatelja više ne bi bilo jer nije uspio u borbi s bolešću. Također su me teško pogađali očevidi prometnih nesreća u kojima bi smrtno stradalo dijete, a posebno suočavanje roditelja s tragedijom koja se dogodila.
Poruka mladima koji žele postati policajci jest da je to dinamičan, human i zanimljiv posao u kojem marljivi ljudi imaju priliku dodatno se školovati i napredovati uz ponos što nosiš odoru hrvatske policije. Iako ponekad posao zna biti i stresan, osjećaj zadovoljstva koji čovjeka obuzme kad pomogne drugom nadvladava sve sitne poteškoće s kojima se susrećemo.