Širenje prve i druge zone parkinga u Zaprešiću

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Na stranicama Grada Zaprešića objavljeno je Otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Zaprešića, koje traje do 28. studenog 2022.

U obrazloženju prijedloga nove odluke je navedeno kako je temeljem stanja na terenu, a u skladu s donesenom Odlukom o načinu naplate parkiranja na području grada Zaprešića u više navrata Upravni odjel kao i organizator parkiranja dobivao je zamolbe stanara u centru grada, neposredno uz Trg Ivana Pavla II. gdje navode problem gužvi zbog cjelodnevnog parkiranja vozila.

Također, uvođenje I. zone naplate parkiranja u parkirališnim blokovima u praksi se pokazala kao dobra mjera za smanjenje gužvi u strogom centru, budući da se radi o dvosatnoj izmjeni vozila te ograničenju cjelodnevnog parkiranja, osim za stanare. U tom slučaju jedino stanari imaju pravo parkiranja cijeli dan dok svi ostali mogu parkirati vozila maksimalno do II. sata. Tako bi se maksimalno oslobodila parkirališna mjesta za stanare i građane koji imaju potrebu kraćeg zadržavanja zbog obavljanja raznih potreba ili obaveza. Budući da se radi o blokovima koji se nalaze u neposrednoj blizini jednog od glavnih gradskih trgova prijedlog je da se I. zona proširi do Ulice Ante Starčevića koja bi bila granica I. i II. zone naplate parkiranja kako bi se maksimalno oslobodio parkirališni prostor za stanare uz Trg Ivana Pavla II. kao i za građane koji imaju potrebu kraćeg zadržavanja zbog obavljanja dnevnih obaveza te olakšavanje pristupa svim administrativno društvenim sadržajima.
Također, u prijedlogu izmjene Odluke je i proširenje naplate parkiranja na stambeni blok u Ulici Antuna Mihanovića koji se nalaze granično uz zonu naplate parkiranja uz stambene blokove koji su u zoni naplate. Razlog je također parkiranje vozila koja nemaju stanarske karte te samim time zauzimaju parkirališna mjesta stanarima. Prijedlog je da parkirališni blok Antuna Mihanovića, također uđe u zonu naplate parkiranja (II.zona) kako bi se maksimalno oslobodila mjesta stanarima te građanima s povlaštenom parkirališnom kartom. Ulazak u II. zonu naplate parkiranja, parkirališnog bloka u Ulici Antuna Mihanovića u blizini kućnih brojeva 37 i 39, jedna je od dokazano učinkovitih mjera oslobađanja parkirališnih mjesta za stare s povlaštenim kartama.


Javna parkirališta s naplatom na području Grada Zaprešića, stupanjem na snagu ove odluke bi obuhvatila parkirališne blokove unutar parkirališnih zona:

I. ZONA – do 2 h (CRVENA)

1.1. Trg žrtava fašizma ispred kućnih brojeva 1-5 (uz zgradu suda)
1.2. Trg žrtava fašizma u blizini kućnog broja 15 i 16 (ulaz iz Ulice Jure Petrekovića)
1.3. Trg žrtava fašizma u blizini kućnog broja 17 (uz tržnicu)
1.4. Trg žrtava fašizma u blizini kućnog broja 8
1.5. Trg žrtava fašizma u blizini kućnog broja 11 (uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta)
1.6. Tržna ulica
1.7. Ulica Vladimira Nazora u blizini kućnih brojeva 1-5
1.8. Ulica Pavla Lončara 1 (uz Dom zdravlja Zaprešić)
1.9. Ulica Pavla Lončara u blizini kućnih brojeva 2-4
1.10. Ulica Pavla Lončara uz kućni broj 6 (križanje Ulice Drage Švajcara i Ulice Mihovila Krušlina)
1.11. Ulica Drage Švajcara
1.12. Ulica Pavla Štoosa
2.13. Ulica B.A.Krčelića
2.14. Ulica Mihovila Krušlina
2.15. Ulica Dragutina Boranića
2.16. Ulica Ante Starčevića

II. ZONA- neograničeno (ŽUTA)

2.1. Ulice Matije Fistrića, Franje Krajačića, Dragutina Kodrmana, Oborovska ulica, Ilije Gregorića
2.2. Ulica Hrvatske mladeži (uz dječji vrtić)
2.3. Ulica Jure Petrekovića
2.4. Ulica Jože Malekovića
2.5. Trg mladosti- sjever, istok, jug i zapad
2.6. Ulica Vladimira Novaka (uz ŠRC Zaprešić)
2.7. Ulica Vladimira Novaka (uz Veleučilište Baltazar Zaprešić)
2.8. Ulica Antuna Mihanovića u blizini kućnog broja 47
2.9. Mokrička ulica u blizini kućnog broja 74
2.10. Parkiralište uz ulice K.Š.Gjalskog, Dragutina Tadijanovića, Ivana Kozarčanina i Tina Ujevića
2.11. Ulica Dragutina Tadijanovića (uz srednju školu)
2.12. Ulica Zelengaj (ispred ulaza u srednju školu)
2.13. Ulica Zelengaj (uz kuglanu)
2.14. Mokrička ulica u blizini kućnih brojeva 64-72
2.15. Ulica Antuna Mihanovića u blizini kućnog broja u blizini kućnog broja 37 i 39Obrazac sudjelovanja u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga

Popunjeni obrazac se treba dostaviti na adresu elektroničke pošte: rzarko@zapresic.hr, do 28. studenog 2022. Po završetku savjetovanja, sve pristigle primjedbe i prijedlozi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Grada Zaprešića