Nova višemilijunska ulaganja u ceste na području Zaprešića

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI PROMET

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije objavila je nove detalje i vrijednosti planiranih ulaganja u prometnice i infrastrukturu na području Zaprešića. Naime, slijedi obnova objekata na području Grada Zaprešića, uz završetak radova na kolniku i nogostupu u Krapinskoj ulici, u naselju Jablanovec, koji su predviđeni za sredinu prosinca.

Izvanrednim održavanjem prometnice u Krapinskoj ulici omogućit će se odvijanje dvosmjernog prometa uz održavanje suženja na početku i prije raskrižja sa Stubičkom ulicom. Nadalje, Krapinskom ulicom omogućit će se odvijanje prometa u oba smjera, a ne u jednom smjeru jer upravo na tom prometnom području ne postoji druga županijska cesta čiji elementi zadovoljavaju potrebne elemente za odvijanje prometa teretnih vozila.

Također, ŽUC Zagrebačke županije u suradnji s Gradom Zaprešićem krenut će s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa na suženom dijelu ceste. Cilj je izvođenje proširenja kako bi se dobio kolnik širine 6.00 metara i nogostup širine 1.50 metara.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka ovih je dana posjetio Krapinsku ulicu.

Kao i do sada, ŽUC Zagrebačke županije redovito provodi aktivnosti kojima omogućava sigurno prometovanje. Upravo zbog toga krenuli smo s radovima na Krapinskoj ulici koja će biti dvosmjerna i osigurati olakšan promet vozila, posebice teretnih. Do sada je izvedeno 600 metara oborinske kanalizacije s preko 30 revizionih okana. Nažalost, jedno vrijeme bili smo u zastoju zbog curenja vode iz vodovoda, ali vodovod je sada uspješno popravljen i projektirana je izmjena trase zbog lakšeg izvođenja. Radove nastavljamo na pješačkoj stazi i kolničkoj konstrukciji ceste. Planirano je da radove završimo do druge polovice prosinca – istaknuo je tom prilikom ravnatelj.

Nadalje, u kolovozu prošle godine dovršena je izrada Kataloga crnih točaka. Riječ je o važnom dokumentu za određivanje smjernica sanacije dionica na kojima ŽUC Zagrebačke županije želi povećati sigurnost u prometu, a ponajviše sigurnost pješaka u prometu. Katalogom je obuhvaćeno 15 lokacija, odnosno dionica, koje su označene kao crne točke od kojih se tri nalaze u Zaprešiću – raskrižje Pavla Lončara/Ante Starčevića, dionica Ulice bana J.Jelačića i dionica Trg Žrtava fašizma.

Za predmetne lokacije izrađeni su Projekti koji su potom prijavljeni na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova „ Za sanaciju opasnih mjesta kroz Nacionalni program cestovnog prometa Republike Hrvatske 2021 – 2030.“ Od tri navedene lokacije dobivena su sredstva za sanaciju dvije – dionicu Ulice bana J.Jelačića i dionicu Trg Žrtava fašizma.

Projektom „Povećanje sigurnosti prometa u Krapinskoj ulici, u gradu Zaprešiću“ obuhvaćeno je cca 500 metara pri čemu je predloženo prometno rješenje postavljanja nove i zamjena dotrajale vertikalne i horizontalne signalizacije te postavljanje dodatne svjetleće signalizacije s treptanjem žutog svjetla koje upozorava na prelazak pješaka s dodatnim osvjetljenjem pješačkih prijelaza s modernom led tehnologijom.

Ovim projektom predviđeni su i odrađeni građevinski zahvati u vidu postavljanja uzdignutih ploha, sanacije autobusnog stajališta, poboljšanja poprečnih i uzdužnih elemenata ceste i povećanja koeficijenata trenja u zonama gdje je potrebno. Vrijednost radova iznosi 1.126.379,19 kn. Sporazumom MUP-a i ŽUC-a predviđeno je da MUP sufinancira projekt s ukupno 44% ukupne vrijednosti odnosno maksimalno 600.000,00 kn od kojih je do sada dobiveno 249.836,13 kn.

Također, u tijeku su i pripreme za sanaciju dijelova oštećenih u petrinjskom i zagrebačkom potresu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za petrinjski potres potpisan je 1. rujna ove godine između MMPI i ŽUC-a Zagrebačke županije. Radi se o Operaciji ukupne vrijednosti 55.114.093,63 kuna.

Slijedi sanacija ukupno 38 objekata, točnije mostova i propusta. Od ukupnog broja objekata, četiri se nalaze na području Grada Zaprešića. Planirana je sanacija mostova na ŽC3006 u naselju Hruševec Kupljenski u iznosu od 764.893,75 kn, ŽC2195 u naselju Kupljenovo u vrijednosti od 958.975,00 kn, ŽC3009 u naselju Kupljenovo u iznosu od 5.081.593,75 kn te na ŽC 3036 u naselju Pojatno u vrijednosti od 3.831.437,50 kn. Ukupna vrijednost sanacije ovih mostova iznosi 10.636.900,00 kuna. Operacija uključuje projektno tehničku dokumentaciju, radove na sanaciji i uslugu stručnog nadzora i kontrolnih ispitivanja.

Osim spomenutih objekata, predviđena je i sanacija na području Općina Luka, Jakovlje, Bistra, Brdovec, Marija Gorica, Dubravica, Kravarsko, Orle, Krašić te gradova Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec. Radi se o objektima koji se većinom nalaze na mreži županijskih i lokalnih cesta.

Zaprimili smo i Obavijest o odabiru za financiranje i poziv za sklapanje Ugovora s MMPI-a vezano za sanaciju štete na infrastrukturi nakon zagrebačkog potresa koji se dogodio 22. ožujka 2022. godine. Projektna prijava podrazumijevala je ukupno 111 operacija koje se odnose na sanaciju štete od potresa na klizištima, mostovima, propustima te sanacija kolnika i pukotina – istaknuo je ravnatelj.

Ukupna vrijednost navedenih operacija iznosi oko 223 milijuna kuna, a nakon dodjele Ugovora o bespovratnim sredstvima slijedi sanacija 35 cestovnih klizišta, 32 mosta i propusta i 29 dionica ceste. Također, već je izvedeno 16 operacija za koje će se tražiti povrat sredstava.

Važno je istaknuti da će se na području Grada Zaprešića provesti sanacija klizišta na ŽC2195 u naselju Kupljenovo. Vrijednost operacije iznosi 923.475,00 kuna. Nadalje, obnovit će se i kolnik u duljini od 2,5 kilometara u vrijednosti 4.484.325,00 kuna. Osim toga, radit ćemo na asfaltiranju županijskih i lokalnih cesta ovisno o potrebi i stanju kolnika. Cilj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije jest obnoviti sve ceste stradale u potresima, ali i sve one ostale kritične ceste na našem području. Sretni smo zbog odobrenih financijskih sredstava zahvaljujući kojima ćemo imati sigurno i nesmetano prometovanje – zaključio je ravnatelj Landeka.