Proslavite Martinje bez posljedica

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ PROMET

Vikend koji je pred nama bit će tradicionalno obilježem proslavom Martinja, uz krštenje mošta i ispijanje vina, no ne smijemo zaboraviti na sigurnost u prometu. Policijska službenica u PP Zaprešić Dubravka Petrović je najavila kako će zaprešićki policijski službenici ovog vikenda provesti pojačane aktivnosti na području Policijske postaje Zaprešić, usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača pod utjecajem alkohola.

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, tako da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12 323 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1092 vozača, a devet vozača odbilo je alkotestiranje. Također, tri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 36 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 247 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 504 vozača, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 207 vozača.

Savjeti vozačima:

– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – time nećete nikoga dovesti u životnu opasnost

– koristite javni prijevoz

– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije

– unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkoholna pića i voziti natrag.

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.